Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Október 28. 14:45, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

Aszpirinnel a bélrák ellen

Aszpirinnel a bélrák ellen

A tudósok felfedezték, hogy akik naponta szednek bizonyos mennyiségű aszpirint, azoknál jelentősen csökken a bélrák kialakulásának esélye.

Éppen ezért úgy gondolják, hogy a jövőben érdemes lenne a szert naponta adagolni azoknak, akikről az orvosuk tudja, hogy hajlamosak a daganatos betegségre.

A The Lancet című orvosi szaklapban tették közzé azt a tanulmányt, amely során 861 olyan pácienst vizsgáltak, akik kifejezetten hajlamosak voltak a bélrákra. A tudósok elmondták: két éven keresztül szedett az alanyok egy csoportja napi két szem aszpirint, aminek köszönhetően 63 százalékkal csökkent esetükben a daganatos elváltozás kialakulásának gyakorisága a kontroll csoporthoz képest.

Sir John Burn professzor, a vizsgálatokat vezénylő tudós elmondta: az eredmények meggyőzőek, és úgy tűnik, hogy a hatóanyag tényelegesen képes blokkolni a bélrákra hajlamos betegek szervezetében azokat a folyamatokat, amelyek hatására idővel mindegyiküknél nagy eséllyel kialakulna az elváltozás.

Más szakértők hozzátették: több olyan tanulmány is készült már, amelyek az aszpirin rák elleni hatékonyságát támasztják alá, így egyre nagyobb esélyt látnak arra, hogy a jövő rákgyógyszereiben ez a hatóanyag is jelentős mennyiségben szerepel majd.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.

2024. Április 23. 06:52, kedd | Belföld

Rekordszámú jelentkező regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

Rekordszámú jelentkező, több mint 100 ezer önkéntes regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

2024. Április 23. 06:46, kedd | Belföld

Csaknem 200 ezer notebookot osztanak ki a nyári szünetig

A nyári szünet kezdetéig csaknem 194 ezer hordozható számítógépet juttatnak el az ötödik, a hatodik és a kilencedik évfolyamos diákoknak, valamint a köznevelési intézményeknek

2024. Április 22. 15:29, hétfő | Belföld

Orbán Viktor Nemesgörzsönyben indította el vidéki kampánykörútját

Országjárásra indult Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke; a kampánykörút első állomásaként hétfőn a Veszprém megyei Nemesgörzsönyben gazdákkal találkozott