Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Június 11. 21:04, kedd | Életmód
Forrás: http://vercukor.drtihanyi.hu/

Aszpartám: édes gyilkos?

Aszpartám: édes gyilkos?

Az E951 jelű aszpartám egy mesterséges édesítőszer, melyet előszeretettel alkalmaznak az élelmiszeriparban a 70-es évek óta.

A vegyület egyik bomlásterméke az emberi szervezetben a fenil-alanin, mely egy bizonyos betegségben szenvedők számára életveszélyes mérgezést okozhat (fenilketonúria).
A fenilketonúriát már a születés pillanatától kiszűrik és a beteg teljesen tünetmentes marad, ha fenil -alanin mentes étrenden van. Ezt a szülők tudják is, de ha pl. később a felnőtt fenilketonúriás a kávéját aszpartámmal ízesíti, akkor az agykárosodás kialakulását komolyan kockáztatja. Kb. tízezer egészséges születésre esik egy fenilketonúriás gyermek.


Jellemzően milyen élelmiszerek tartalmazhatnak aszpartámot (csökkentett energia tartalmú, ill. cukormentes)?


-alkoholmentes italok
-desszertek
-édességek
-lekvárok, dzsemek
-édes-savanyú zöldség/gyümölcs konzervek
-egyes alkoholos italok


Az aszpartám a közönséges répacukornál 200-szor édesebb, azért vált népszerű édesítőszerré világszerte, mivel kevesebb kalóriával lehet ugyan azt az édes íz hatást elérni.


Egy friss tanulmány szerint azonban az aszpartám rákkeltő az emberi szervezetben és növeli egyes súlyos betegségek gyakoriságát. A kutatás eredményei szerint az aszpartám tartalmú élelmiszerek rendszeres fogyasztása


-42%-kal növeli a leukémia előfordulását (férfiaknál és nőknél)
-102%-kal növeli a myeloma multiplex gyakoriságát (férfiaknál)
-és 31%-kal növeli a non-Hodgkin limfómák rizikóját (férfiaknál)


Az aszpartám legnagyobb mennyiségben a diétás üdítőitalokban fordul elő, az USA-ban évente 5 250 tonnát fogyasztanak ebből a vegyületből (melynek 86%-át a diétás italokba teszik).


Az amerikai tanulmány megerősítette a korábbi állatkísérletek eredményeit, melyekből a kutatók hasonló következtetéseket vontak le.


Ügyeljünk tehát arra, hogy elkerüljük az olyan „műanyag” üdítőitalokat, melyek tartalmazzák az aszpartámot. Ma már létezik olyan természetes megoldás az édesítésre, mely nulla kalória mellett biztosíthatja ételeink és italaink édes ízét (Stevia).

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.