Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2013. Október 19. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: orientpress

ÁSZ: mindenki sorra kerül, aki közpénzzel gazdálkodik

ÁSZ: mindenki sorra kerül, aki közpénzzel gazdálkodik

„Kockázatelemzés nélkül nincs modern közigazgatás” – jelentette ki Domokos László az ÁSZ és a KIM önkormányzati képzéssorozatának fővárosi állomásán. Az Állami Számvevőszék elnöke szerint a fő kockázatot a belső kontrollrendszer hiányosságai adják. Domokos beszámolta nemzetiségi önkormányzatoknál végzett ellenőrzésekről is, ahol 'bődületesen sok' hiányosságot találtak, és intézkedési javaslatot fogalmaztak meg. Az eseményen főként jegyzők képviselték az önkormányzatokat.

Húsz állomásos előadássorozatot indított a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium és az ÁSZ a helyi önkormányzatok integritásának erősítése és a pénzügyi folyamatok hatékony ellenőrzése érdekében. A fővárosi szemináriumot Pesti Imre kormánymegbízott nyitotta meg, aki az önkormányzatok és kormányhivatalok közötti kapcsolódási pontokat hangsúlyozta.

A konferenciasorozatot az ÁSZ 38 települést bevonó felmérése előzte meg, melynek során elsőként az önkormányzatok pénzügyi folyamatait, vagyoni helyzetét és belső kontrollját vették górcső alá. Az előkerült típushibákat Domokos László ismertette a megjelent jegyzők és aljegyzők előtt.

Mint elmondta, a fővárosi kerületi önkormányzatoknál nem a pénzügyi folyamatokat, hanem a vagyoni kérdéseket monitorozzák elsősorban, mivel eddig ez jellemzően nem volt az ellenőrzések középpontjában. Főként a nyilvántartások vezetésére hívta fel a figyelmet, de említett olyan példát is, amikor a kerület a vízi közművet nem használatba, hanem térítésmentesen tulajdonba adta a Fővárosi Vízművek részére.

Egy másik körben az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságoknál, jelenleg az FKF Zrt.-nél vizsgálódnak, de a társasági formában levő teljes színházi kört is ellenőrzi az ÁSZ. Domokos jelezte, a hulladékgazdálkodási vállalatok is számíthatnak munkatársaira, hiszen a rezsicsökkentés kapcsán várhatóan több cég benyújtja a számlákat a tulajdonosok – azaz az önkormányzatok – felé. Gyakori, hogy nincs önköltségszámítás, így minden pénzigény megkérdőjelezhető.

Domokos hangsúlyozta, hogy a belső kontrollrendszer hiányosságai magas kockázatot jelentettek. Típushiba, hogy a jegyző ugyan elkészítette a gazdasági programot, de a polgármester nem terjesztette elő, de volt, hogy más település neve szerepelt a kontrollkörnyezettel kapcsolatos szabályzaton - sorolta a hiányosságokat. Emlékeztetett, hogy 2004 óta uniós vállalás a belső kontroll átalakítása. Kiemelt probléma, hogy több helyen nem alakítottak ki kockázatelemzést. „Kockázatelemzés nélkül pedig nincs modern közigazgatás” – jelentette ki.

Az elnök a szemináriumon ismertette elsőként a nemzetiségi önkormányzatok körében végzett felmérésük eredményeit. 2013 szeptemberéig a bevont 68 önkormányzatnál 768 intézkedési javaslatot tesznek meg, ami rekordnak számít, hiszen a tavalyi egész éves mérleg 1100 javaslat volt – emelte ki. Kockázatként értékelték az összeférhetetlenségi szabályok megsértését, a törvényben előírt feladatok ellátásának elmulasztását és a jogosulatlanul végzett hatósági tevékenységet. Ugyanakkor pozitívumként értékelte, hogy az intézkedések az önkormányzatok részéről már megkezdődtek.

Az ÁSZ elnöke figyelmeztette a résztvevőket, hogy 2011 óta az ellenőrzötteknek 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük. Mint mondta, tavaly „világcsúcs” született, a Számvevőszék 22 év alatt nem történt olyan, hogy csupán egy hibás terv készült. Hangsúlyozta, hiba nélkül nincs munka, de a törekvést mindenkitől elvárják. Domokos László végül leszögezte, sorra fog kerülni minden olyan szereplő, aki közpénzzel gazdálkodik, így a központi közigazgatás és a minisztériumok is.

Szabó Erika területi közigazgatásért felelős államtitkár ezek után részletezte a KIM és az ÁSZ együttműködésének kereteit. Mint kifejtette, létrejön egy konzultatív testület, amely jogszabály-változtatásra is javaslatot tehet az átláthatóbb rendszer érdekében. A testületben képviselteti magát a Belügyminisztérium és Nemzetgazdasági Minisztérium, illetve bevonják a Baranya megyei és a Hajdú-Bihar megyei kormánymegbízottat is. Az OrientPress kérdésére az államtitkár elmondta, az önkormányzatok nagy érdeklődéssel fogadták a kezdeményezést, hiszen egy jól kialakított belső ellenőrzési rendszer nemcsak a hibákat előzi meg, de az esetélegesen felmerülő korrupció gyanújával szemben is véd.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 06:00, kedd | Belföld

Látványos fotókon a Magyar Honvédség gyakorlata

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.