Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Június 11. 20:51, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Árvíz - Hende: Szerbia egyelőre nem veszi igénybe a magyar segítséget

Árvíz - Hende: Szerbia egyelőre nem veszi igénybe a magyar segítséget

A szerb fél megköszönte a magyar kormány által a Duna szerbiai szakaszának védelméhez felajánlott ezerfős katonai segítséget, de tájékoztatásuk szerint egyelőre biztosítani tudják a gátak védelmét - mondta a honvédelmi miniszter kedden Baján.

Hende Csaba, aki megtekintette a bajai árvízi védekezést, hangsúlyozta: a szerb honvédelmi miniszter és a vezérkari főnök hálásan megköszönte ezt a felajánlást, és biztosították arról, hogy képesek és készek megvédeni azt a szakaszt. Ha valamilyen váratlan esemény történne, akkor köszönettel és örömmel veszik a magyar honvédség segítségét - tette hozzá a miniszter.
Beszámolt arról, Baján a vízügyi igazgatóval áttekintették a Mohács-szigeti öblözet helyzetét azzal összefüggésben, hogy az ott húzódó, mintegy 11 kilométeres gátszakasz alapvető magyar érdekeket érint, bár "jogilag Horvátország területéhez tartozik, szerb védekezési felelősségben van".
Hende Csaba emlékeztetett arra: Magyarországnak 2006 óta időközben háromoldalúra bővült katasztrófavédelmi együttműködése van Szerbiával és Romániával, ennek keretében rendszeresen tartanak katasztrófavédelmi gyakorlatokat, jellemzően Big River néven.
A miniszter kiemelte: miután "el ne kiabáljuk, de sikeresen menedzseltük a védekezést" a Szigetköztől le a Dunakanyaron keresztül a várhatóan szerdán tetőző Bajáig, a magyar honvédség kész arra, hogy a szerbiai gátszakaszon is segítsen a védekezésben.
Fontosnak nevezte a Duna határon túli részének védelmét, rámutatva arra: "ha ott valami baj történne, a víz visszafolyna magyar területre, 11 települést és mintegy tízezer embert veszélyeztetne".
"Mi készenlétben állunk, ha szükséges, akkor saját érdekünkben, de szerb barátaink megsegítése végett is készek vagyunk odamenni" - mondta.
Tájékoztatása szerint Baján 360 honvéd két váltásban, 12 órás munkarendben megfeszített erővel küzd Nyers József ezredes parancsnoksága alatt. Kérdésre válaszolva közölte: a katonák addig maradnak ott, amíg szükséges, a védekezési munkák elhúzódóak, hiszen az apadás is lassú.
A miniszter adatai szerint egyszerre 27 beavatkozási ponton dolgoztak az árvízi védekezés kezdete óta a Magyar Honvédség katonái. A folyó felső szakaszáról eddig hat helyről tudtak levonulni, ezeket az erőket átcsoportosították a déli szakaszra.
Hende Csaba beszámolt arról, hogy négy bázislaktanyát alakítottak ki: kettőt a Duna bal, kettőt a folyó jobb partján. Kalocsa és Baja, illetve Székesfehérvár és Decs-Őcsény a négy bázis helyszíne - sorolta.
Hozzátette, hogy az utóbbi helyen egy ideiglenes repülőteret is kialakítottak, hogy az oda átcsoportosított honvédségi szállító helikopterek szükség esetén ugyanolyan hatékony segítséget tudjanak nyújtani, mint tették Győrújfalu és Szigetmonostor településen. Ezeken a helyeken a honvédség helikopterei, az általuk odaszállított és levegőből ledobott homokzsákok nélkül nem lett volna megtartható a gát - közölte a miniszter.
Hende Csaba kíséretével a civilek előtt lezárt Petőfi-szigeten folyó munkálatokat tekintette meg Zsigó Róbertnek, Baja fideszes polgármesterének a társaságában.

A szigeten már csak katonákat, továbbá a katasztrófavédelem, a Terrorelhárítási Központ és a vízügy munkatársait lehetett látni a séta során. A katonák töltötték a homokzsákokat, a szállítójárművek pedig azokat megállás nélkül vitték a csaknem nyolc kilométer hosszú gáthoz annak megerősítésére. A Petőfi-sziget legalacsonyabban fekvő részén embermagasságú az ideiglenes védmű, amely még csaknem fél méterrel meghaladja a jelenlegi vízszintet. A szakemberek várakozása szerint a víz már kevesebb mint 20 centiméternyit fog itt emelkedni.
Az egyik vízügyi szakember elmondta: kedden 17 órakor 986 centiméter volt a vízállás, ez 10 centiméterrel haladja meg az 1965-ben mért eddigi rekord vízmagasságot. A legutóbbi előrejelzés szerint szerda délután fog tetőzni a folyó Baja térségében, néhány centiméterrel a 10 méteres szint alatt, de meg is haladhatja azt egy-két centivel.
Hende Csaba az MTI-nek elmondta: megnyugtató, fegyelmezett, higgadt, ugyanakkor elszánt védekezés folyik a bajai Petőfi-szigeten. Reményét fejezte ki, hogy a hét végén Baja fel fog szabadulnia az árvízi nyomás alól.
Kiemelte: 7700 hivatásos katona segített eddig az árvízi védekezésben, míg a 2010 óta megszervezett 4700 fős tartalékos állományból 1500-an vettek részt a munkálatokban. Kiemelte, tartalékosok nélkül nincs hadsereg, ilyen nagyszabású árvízi védekezést nélkülük nem lehetett volna elvégezni.

Címkék: Árvíz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.