Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Június 14. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Árvíz - A PSZÁF tanácsai az árvízzel érintett ingatlanok károsultjainak

Árvíz - A PSZÁF tanácsai az árvízzel érintett ingatlanok károsultjainak

A pénzügyi felügyelet azt tanácsolja az árvízzel érintett ingatlanok károsultjainak, hogy amennyiben rendelkeznek lakásbiztosítással, minél hamarabb jelentsék be a biztosítónál a kárt, hogy anyagi segítséget kaphassanak a helyreállításban. Fontos, hogy a kárszakértő megérkezéséig dokumentálják, és lehetőleg fotóval, videóval rögzítsék a károkat. Bizonyos szolgáltatóktól lehetőség van egyszeri gyorssegély igénylésére is.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) honlapján közzétett tájékoztató szerint mindenekelőtt célszerű meggyőződni arról, hogy a károsult rendelkezik-e élő lakásbiztosítással az érintett ingatlanra, illetve, hogy annak fedezete kiterjed-e az árvízi károkra, s a fedezet pontosan mire vonatkozik (érvényes-e például a melléképületekre, a tárolt terményekre stb.).
Bár a lakásbiztosítások túlnyomó többségénél az alapkockázatok közé tartoznak az elemi károk – árvíz, vihar, földrengés, tűzkár –, előfordulhat, hogy bizonyos esetekben a biztosító nem, vagy csak részbeni kártérítést fizet az áradás okozta károkra.
Lényeges, hogy a lakásbiztosítás a szerződési feltételekben foglaltak szerint az ártérben épült és elhelyezett vagyontárgyakban keletkezett károkra jellemzően nem nyújt fedezetet. Figyelni kell arra is, hogy az árvíz nem egyenlő a belvízzel, fontos tisztázni, hogy erre is kiterjed-e a biztosítás. Belvízkárok megtérítésére a jelenleg hatályos lakásbiztosítási szerződések döntő többsége esetében nincs mód.
Ellenőrizni kell azt is, hogy a biztosítási díjakat rendben befizette-e a biztosított. Csak akkor lehet kártérítést igényelni, ha az esedékes biztosítási díjat időben megfizették, ellenkező esetben a biztosító megtagadhatja a kárfizetést - olvasható a tájékoztatóban.
A teljes kárösszeg kifizetésének feltétele, hogy a biztosított kármegelőzési és kárenyhítési kötelezettsége körében minden tőle elvárható óvintézkedést megtegyen, például a vízre érzékeny berendezéseket, ingóságokat a veszélyeztetett területekről az áradással várhatóan nem érintett, magasabb helyre kell telepíteni vagy elszállítani és szükség esetén gondoskodni kell az áramtalanításról.
Ha a káreseményt nem lehet elkerülni, a károsodott eszközt, berendezést a kárszemle időpontjáig meg kell őrizni, ezzel is megkönnyítve a kárfelmérést. A káresemény észlelését követően elsőként arról kell meggyőződni, hogy van-e közvetlen életveszélyt jelentő károsodás az épületen - tanácsolja a PSZÁF -, s ha szükséges, mielőbb értesíteni kell a katasztrófavédelmet vagy a tűzoltóságot.
A kárbejelentést ne halogassuk! Ne várjuk meg, míg teljesen levonul az árvíz, hanem a lehető leghamarabb tegyünk bejelentést! - ajánlja a felügyelet.
A gördülékeny ügyintézés érdekében a legtöbb biztosító lehetőséget nyújt a kár telefonos ügyfélszolgálaton vagy interneten keresztüli bejelentésére. A biztosítók a kötvényszám, szerződésszám hiányában is azonosítani tudják az ügyfelet, de a gyorsabb ügyintézés érdekében érdemes azokat előkészíteni.
Fontos a károsult pontos telefonos elérhetőségének megadása, hogy a biztosító kárszakértője a kárbejelentést követően mihamarabb felvehesse vele a kapcsolatot.
A biztosító szükség esetén előleget folyósíthat, a kárelhárítási munkálatok mielőbbi megkezdése érdekében. Az erre vonatkozó igényt feltétlenül jelezni kell!
Tájékozódni célszerű arról is, hogy a szerződés alapján van-e lehetőség arra, hogy a biztosító ideiglenesen fedezze a lakásbérlet költségeit abban az esetben, ha az illetékes hatóság lakhatatlanná nyilvánította az áradással érintett ingatlant.
A biztosítások jelentős része tartalmazza, hogy a biztosító fizeti a takarítás, fertőtlenítés költségeit is, de szerződésenként eltérő mértékű lehet a térítés összege.
Amennyiben a kárszakértő az árvíz levonulása után tudja a károkat felmérni, célszerű a hatékony kárrendezés érdekében összeírni a károsodott vagyontárgyak listáját. Nagyobb értékű ingóságok (például elektronikai cikkek) esetében a biztosító kérheti, hogy az ügyfél a vásárlási számlával igazolja azok korábbi meglétét.
Célszerű fotót vagy videofelvételt készíteni a helyszínről, hogy rendelkezésre álljanak a káreseményt követő állapotot rögzítő bizonyítékok. Fontos továbbá, hogy a károsult minden, a helyreállítással kapcsolatos számlát őrizzen meg, hogy szükség esetén bemutathassa a biztosítónak.
Egyes biztosítók kényelmi szolgáltatásként ajánlhatnak szakembereket annak érdekében, hogy megkönnyítsék a helyreállítási munkálatokat. Az ajánlott szakemberek igénybevétele nem kötelező, de előnyös abból a szempontból, hogy a biztosító közvetlenül a szerződött szolgáltató partnerével számol el, így a biztosítottat megkímélik attól, hogy a szakemberrel előre rendezze az anyagiakat.
Amennyiben gépjárműben keletkezett kár, meg kell érdeklődni, hogy a casco biztosítás nyújt-e fedezetet az árvíz okozta "elemi" károkra is - tanácsolja a PSZÁF, hozzátéve, hogy a biztosító a szerződésben szereplő fedezeti összegig téríti meg az így keletkezett károkat.

Címkék: Gazdaság-árvíz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során