Városlista
2021. március 6, szombat - Leonóra

Hírek

2017. Március 13. 07:30, hétfő | Külföld
Forrás: Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:

Ártatlanságát bizonygatja Costa Concordia volt kapitánya

Ártatlanságát bizonygatja Costa Concordia volt kapitánya

Internetes videóban hangoztatta ártatlanságát Francesco Schettino a 2012-ben zátonyra futott és félig elsüllyedt Costa Concordia tengerjáró hajó volt kapitánya, akivel szemben áprilisban születhet jogerős ítélet

- jelentette az olasz sajtó vasárnap. A youtube csatornán közölt, tizenhét perces felvételen, amely a Tengerészbecsület címet kapta, Francesco Schettino mindenekelőtt azt hangsúlyozta, hogy nem hagyta magára a süllyedő Costa Concordiát és annak utasait.


Tagadta a vádakat, miszerint a 2012. január 13-án történt baleset éjszakáján kapitányhoz méltatlanul megszökött a hajóról, és miközben az utasok még a tengerjárót próbálták meg elhagyni, ő már a parton volt és onnan nézte tétlenül a Costa Concordia süllyedését. Ezzel szemben Francesco Schettino a videón azt állítja, az utolsó mentőcsónakkal hagyta el a hajót.

A világ egyik legnagyobb tengerjárója a toszkán Giglio-szigeténél futott rá egy sziklára, amely szabályosan meglékelte. A hajón tartózkodó 4229 személyből harmincketten veszítették életüket, közöttük a a magyar Fehér Sándor hegedűművész.

A Costa Concordia hajótársaságot pénzbírságra ítélték, és több mint nyolcvan millió euróval kártalanította az áldozatok családtagjait és más utasokat.

A per egyetlen vádlottja az időközben kapitányi rangját és állását is elveszítő Francesco Schettino maradt, akit másodfokon tavaly májusban 16 évre és egy hónapra ítéltek többrendbeli, gondatlanságból elkövetett emberölés, hajókatasztrófa okozása, valamint a hajó elhagyása miatt.

Videóját a volt kapitány az olasz Semmítőszék április 20-án várható ítélete előtt tette közzé.

Francesco Schettino eddig mindössze négy napot töltött börtönben, azóta szabadlábon védekezett, mivel a bíróság kizárta a szökés veszélyét. Feltételezések szerint Schettino az óriás tengerjáró hajóval szándékosan hajtott túl közel Giglio sziklás partjaihoz, hogy az éjszaka kivilágított hajóval mintegy "tisztelegjen" a szigetnek. Az óvatlan manőverezés vezetett a katasztrófához.

A Costa Concordia nem létezik többé: a hajót több éves munkával darabokra vágták.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Március 06. 15:53, szombat | Külföld

Hétfőtől csak írásos indoklással lehet Angliából külföldre utazni

A brit közlekedési minisztérium pénteken ismertetett rendelete alapján hétfőtől csak írásos indoklással lehet Angliából külföldre utazni.

2021. Március 06. 12:51, szombat | Külföld

Több mint 82 millió oltást adtak be eddig az Egyesült Államokban

Összesen több mint 82 millió koronavírus elleni oltást adtak be eddig az Egyesült Államokban, többet, mint a világ bármely országában

2021. Március 06. 10:47, szombat | Külföld

A fertőzöttek száma átlépte a 116 milliót

A világon 116 061 296 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 2 580 050, a gyógyultaké 65 581 301 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szombat reggeli adatai szerint.

2021. Március 06. 05:00, szombat | Külföld

Uniós biztos: rendben van, ha az uniós tagországok Oroszországból vagy Kínából vásárolnak oltóanyagot

Rendben van, ha az Európai Unió tagországai meg akarják vásárolni Oroszországból a Szputnyik V, vagy Kínából a Sinopharm nevű koronavírus elleni oltóanyagokat