Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Március 25. 14:02, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Árfolyamgát - OGY - Egyhangú bizottsági támogatás a hosszabbításnak

Árfolyamgát - OGY - Egyhangú bizottsági támogatás a hosszabbításnak

Egyhangúlag általános vitára alkalmasnak találta az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottsága az árfolyamgát igénylésének határidejét két hónappal kitoló javaslatot hétfői ülésén.

Dióssi Csaba (Fidesz) szombaton benyújtott önálló képviselői indítványa szerint a 2013. március 29-i határidő 2013. május 31-re változna; erről akár már kedden döntés születhet.
A javaslat tárgysorozatba vételét és általános vitára való alkalmasságát a bizottság jobbikos és MSZP-s tagjai is támogatták.
Dióssi Csaba kiemelte: azért érdemes meghosszabbítani a szerződéskötési lehetőséget, mert a magyar gyakorlat szerint sokan az utolsó pillanatban döntenek, és jelenleg is tart a kormány, a Magyar Nemzeti Bank, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, valamint a Magyar Bankszövetség közös médiakampánya, ami valószínűleg az igénylésre jogosultak jelentős részét fogja meggyőzni a gyűjtőszámlahitel igénylésének szükségességéről.
Elmondta: eddig a jogosultak mintegy 29 százaléka lépett be az árfolyamgátba; a hosszabbítás segíthet ezen arány növelésében.
Rogán Antal (Fidesz) fontos és szükséges döntésnek nevezte a hosszabbítást, mivel eddig a jogosultak 29 százaléka, 133 ezer ember csatlakozott az árfolyamgáthoz. Kiemelte, hogy ez az érintett embereknek, családoknak összesen 6 milliárd forint megtakarítást jelentett; ez is mutatja, hogy ésszerű döntést hoztak a belépők, hiszen a magyar állam és a bankok fizetik meg a többletköltségüket.
Ő is úgy vélekedett, hogy a mostani médiakampány növelheti a csatlakozók részarányát. Jelezte: akár további hosszabbításról is lehetne majd beszélni, de ez természetesen csak azután lehetséges, miután a kormány megállapodott a bankszövetséggel.
Volner János (Jobbik) szerint az igazi megoldás az lett volna, ha a hitel felvételekor érvényes árfolyamon történne a devizahitelek forintosítása. Hozzáfűzte: a devizahitelek törlesztőrészleteinek 30 százaléka az az arány amit az árfolyammozgás nem magyaráz meg. Ez azt jelenti, hogy 30 százalékot úgy fizetnek az ügyfelek, hogy nincs rá "reális magyarázat" - hangsúlyozta.
Úgy vélekedett, hogy fontos, de csak félmegoldás az árfolyamgát, mivel öt évre kitolja a teherkönnyítést, annak leteltével ugyanakkor az emberek "nyakába zúdul a teher", vagyis láthatóan nem a bankszektor viseli a terheket.
Kovács Tibor (MSZP) azt mondta, hogy pártja támogatja a határidő kitolását, ugyanakkor sok olyan állampolgár van, akiken ez a kezdeményezés nem segít, és épp ők a leginkább rászorulók. Felhívta a figyelmét arra, hogy árfolyamgátba belépés feltételeit úgy fogalmazták meg, hogy a hitelfelvevők legalább felét már induláskor kizárják, ezért érdemes lenne átgondolni, hogyan lehetne a feltételeken változtatni.
A bizottság általános vitára alkalmasnak találta az állami és önkormányzati szervek elektronikus információbiztonságáról szóló törvényjavaslatot. Ennek ismertetésekor a kormány képviselője hangsúlyozta, hogy a nemzeti jogrendben hiányt pótol a kerettörvény, a részleteket a felhatalmazó rendeletek tartalmazzák majd. Az a cél, hogy egy olyan "informatikai alaphelyzetet" képeznek, amely lehetőséget ad arra, hogy a törvény hatálya alá tartozó szervezetek biztonsági szintekbe, osztályokba legyenek sorolva. Hozzáfűzte, hogy a törvény 2013. július elsején lépne hatályba, attól számítva egy éven belül kellene a besorolást elvégezni.
Kovács Tibor a javaslatról úgy vélekedett, hogy hasonló jogszabályra szükség van, de nem erre. Hozzáfűzte: nem készült hatásvizsgálat arról, mennyibe kerülne a rendszer kiépítése, milyen személyi feltételei vannak. Válaszában a kormány képviselője kifejtette, hogy a javaslatnak nincs költségvetési vonzata.

Címkék: Gazdaság-kormány

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk