Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2022. Május 28. 08:03, szombat | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Áprilisban stabilizálódtak a földgázárak

Áprilisban stabilizálódtak a földgázárak

Az orosz-ukrán konfliktus, valamint a háború következményeként hozott szankciós intézkedések hatására kiugró márciusi árak után áprilisban alacsonyabb áringadozások mellett

100 euró/megawattóra (MWh) közelében stabilizálódtak az árak a másnapi földgáz piacokon - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) csütörtökön az MTI-vel.

A MEKH áprilisi földgázpiaci elemzése szerint az orosz gáztól való függetlenedés elhúzódó gázpiaci szűkösséget okozhat az európai piacokon, amelynek eredményeként a hosszabb távú árak tovább emelkedtek. Legnagyobb mértékben a 2024-es termék ára nőtt.

Hozzátették, április 28-tól a hónap végéig leállt a szállítás a Jamal-vezetéken, a Török Áramlaton és Ukrajna felől is jelentősen csökkent a forgalom, ugyanakkor az Északi Áramlaton továbbra is stabil mennyiség érkezett. Az orosz szállítások csökkenése ellenére Európa ugyanannyi gázt importált áprilisban, mint egy évvel korábban. A csökkenő orosz forrásokat a norvég vezetékes import kisebb, az LNG-import jelentősebb emelkedése pótolta.

Az áprilisi magyarországi földgázfelhasználás a tavalyi értékhez képest 12 százalékkal volt alacsonyabb. Az időjárás hatását kiszűrve is 8 százalékos volt a csökkenés, amit részben a magas árak okozhattak, de jelentős szerepe volt a gáztüzelésű erőművek karbantartásának is. Magyarország áprilisi földgázszükségletének 89 százalékát fedezték importforrások, 11 százalékát biztosította a hazai termelés.

Arra is kitértek, hogy áprilisban megkezdődött a betárolási időszak. Mivel tavaly áprilissal összevetve 14 százalékkal kevesebb kereskedelmi forrás állt rendelkezésre, a betárolás üteme némileg elmaradt az előző évitől. Elsősorban a csökkenő mértékű kiszállítás eredményeként azonban az előző hónaphoz képest bővült a rendelkezésre álló források nagysága. A tárolók így 14 terawattóra (TWh) körüli készletszinttel zárták a betárolási időszak első hónapját, ami 20 százalékos töltöttségi szintnek felelt meg - olvasható a hivatal közleményében.

Címkék: ár, földgáz, gáz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére