Városlista
2023. február 5, vasárnap - Ágota

Hírek

2014. Július 23. 06:00, szerda | Belföld

Apaság megállapítása nélkül mit tehet a biológia apa?

Apaság megállapítása nélkül mit tehet a biológia apa?

Névre venné nevelt gyermekét egy férfi, aki arra a kérdésre keresi a választ, hogy ilyen esetben mit tehet a biológiai apa. Az onlinejogsebesz.hu szakértői válaszolnak a témába. Ne feledje, joga van kérdezni!

Kérdés:
Tisztelt Online Jogsebész!

Együtt élek a barátnőmmel, akinek egy 1 éves kisbabája van, (jogilag) ismeretlen apától.
A biológiai apa kb. kéthetente-havonta egyszer meglátogatja a gyereket, eltartást nem (vagy nagyon keveset) fizet, viszont az utóbbi időben elkezdett fenyegetőzni és egyébként is agresszív (a gyermek anyját már megverte).
Mivel a gyermek anyja érthetően igyekszik távol tartani a gyermeket tőle, a biológiai apa bírósági ügyet szeretne kezdeményezni annak érdekében, hogy a nevére vegye a gyereket és több joga legyen vele kapcsolatban (pl. sűrűbb láthatás, elvitel, stb.). Mi ebben szeretnénk megakadályozni, vagy legalább minimális szintre juttatni a gyermekkel való kapcsolatát. Akár élettársi/házassági viszonyt is létesítenénk, és a gyermeket szívesen a nevemre venném, viszont kérdés, hogy a biológiai apa ilyenkor mit tehet, milyen jogai vannak? Miként tudnánk teljesen eltiltani a gyermektől?

Válaszukat előre is köszönöm!

2014. 06. 13.

Válasz:

Tisztelt Kérdező!
Ha jól értem levelét, az “apa” apasága sincs megállapítva. Ezért először eziránt kell pert indítania a férfinak. Ha ez a per sikerrel jár, abban nem tudják megakadályozni az apát, hogy eljárást indítson a gyermek láthatása érdekében is. A levelében leírtakat az eljárás során kell majd előadni, és akkor majd a bíróság megállapítja a láthatás feltételeit és körülményeit.
Ha Ön nevére venné a gyereket, akkor próbáljanak bemenni az illetékes gyámhatóságra, és tegyen apasági elismerő nyilatkozatot. Erre csak akkor van lehetőség, ha az anya a gyermek fogantatása idején nem élt házasságban.
A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.
A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon, a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Lendvai Zsuzsanna
ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2023. Február 05. 13:31, vasárnap | Belföld

Századvég: a vasárnap életbe lépő szankciók elsősorban a gázolaj-piacon okozhatnak problémát

Az orosz olajtermékekre vonatkozó brüsszeli szankciók elsősorban a gázolaj piacán okozhatnak problémát - mondta a Századvég energia- és klímapolitika üzletágának vezetője a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

2023. Február 05. 13:28, vasárnap | Belföld

A németek többsége szerint hazájuk túl sok menekültet fogad be

A németek többsége szerint túl sok menekültet fogadnak be hazájukban - mutatta ki egy vasárnap ismertetett felmérés.

2023. Február 05. 11:20, vasárnap | Belföld

Itt az új szélrekord - 130 km/órás szél fújt a Kab-hegyen

Tegnap nem sok helyen fordultak elő viharosnál gyengébb széllökések, sőt erősen viharosak (>90 km/h) is szép számmal kifutottak - írja az OMSZ.

2023. Február 05. 08:03, vasárnap | Belföld

Itt vannak az ötös lottó nyerőszámai

Az ötös lottó nyerőszámai