Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Október 22. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Amit a mandulaműtétről tudni kell

Amit a mandulaműtétről tudni kell

Az Egyesült Államokban évente több mint 530 ezer 15 év alatti gyereknek távolítják el a manduláját, 80 százalékuknak olyan obstruktív alvási problémák miatt, mint a horkolás, vagy a légzési rendellenességek. A maradék 20 százalékban valamilyen fertőzés miatt kerül sor a mandula eltávolítására - írja a Fox News.

Minden szülő bizonyára aggódik, hogyha a gyermekének el kell távolítani a manduláját, a rá váró procedúra, a fájdalom és a gyógyulási folyamat miatt.

Számos módja van a mandula kivételének, de az egyik leggyakoribb az elektrokauteres eltávolítás. Egy árammal felmelegített kézi fémszonda segítségével megsemmisítik a mandulaszövetet. A folyamat a hő használata miatt fájdalmas, a torok lágy szöveteit égetheti, emiatt hosszú lehet a felépülési idő.

Ugyanakkor az utóbbi tíz évben az orvosok elkezdtek alkalmazni egy kevésbé fájdalmas módszert: a részleges intracapsuláris mandulaműtétet. Ennek során egy mikrodebrider segítségével „leborotválja” az orvos a mandulákat forró pengékkel, egy szívóka segítségével pedig csillapítják a vérzést.

A torok központjától az oldalfalig távolítják el a mandula mintegy 90 százalékát. Ebből a részleges eltávolításból a szakemberek szerint sok előny származik, mert az idegvégződések nincsenek a beavatkozás kockázatainak kitéve, így a torok boltozata sem sérül.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során