Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2015. December 06. 09:24, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

Amerikai nagykövet: Magyarországnak joga van megvédeni a határait

Amerikai nagykövet: Magyarországnak joga van megvédeni a határait

Az Egyesült Államok megérti, hogy Magyarországnak szuverén nemzetként joga van megvédeni a saját határait - mondta Colleen Bell budapesti amerikai nagykövet az M1 aktuális csatornán szombaton sugárzott interjúban.

Az amerikai diplomata kifejtette: az Egyesült Államok nincs abban a helyzetben, hogy a migrációs válságra előírjon egy megoldást. Globális krízisről van szó, amely különösen nagy kihívást jelent Európában. Magyarország - néhány más országgal együtt - a legnagyobb kihívásokkal néz szembe, hiszen az Európai Unió és a schengeni övezet határán van - mutatott rá. Hozzátette: valamennyi ideérkező adatainak a feldolgozása a dublini megállapodásnak megfelelően rendkívül nehéz feladat Magyarországnak, és Washington nem bírálja az ország döntését és azt, hogy miként igyekszik megoldani a válságot.

Colleen Bell hangsúlyozta: az Egyesült Államok támogatja az EU erőfeszítéseit egy átfogó és egységes megközelítés kidolgozására a válság megoldása érdekében. Ugyanakkor a menekülteket méltóságuknak megfelelően, humánusan kell kezelni, gondoskodni kell a biztonságukról. Az Egyesült Államok kormánya ezt az üzenetet közvetíti és nem csak Magyarországnak - mondta. Megjegyezte: a menekültek az erőszakos szélsőségesség elől menekülnek, ők nem terroristák.

Közölte: az Egyesült Államok a világ egyik legbefogadóbb országa, csak az elmúlt évben több mint hetven országból fogadott be menekülteket, így megérti az emberek szűrésének, biztonsági ellenőrzésének fontosságát.

Az amerikai nagykövet azzal kapcsolatban, hogy szerdán a pápai bázisrepülőtéren megtekintette a Thunder Cloud 2015 közös kiképzést, emlékeztetett: az elmúlt évben több jelentős gyakorlatra került sor az Atlantic Resolve művelet keretében, amelyről még a NATO walesi csúcstalálkozóján döntöttek. Folytatják ezeket a gyakorlatokat, hogy fejlesszék az együttműködést a NATO-szövetségesekkel, és csak az ősszel több más gyakorlatot is rendeztek - idézte fel.

Kiemelte: Magyarország kiváló NATO-szövetséges, a magyar katonai szakmai színvonalat, lelkesedést és tehetséget elismerés övezi, ezért Magyarország büszke lehet fegyveres erőire. Ami a NATO-hozzájárulást illeti, Magyarország Walesben kötelezettséget vállalt, hogy GDP-arányos védelmi költségvetését növeli, és fontos, hogy minden ország vállaljon hasonló kötelezettséget - vélekedett.

A Thunder Cloud 2015 közös kiképzésen Magyarországról csaknem háromszázan vesznek részt. Az Egyesült Államokból pedig háromszázötven katona van ott A-10-es típusú repülőgépekkel, és közülük kilencvennégyen állomásoznak Pápán.

Colleen Bell arra is kitért, hogy az Egyesült Államok és Magyarország között érett a viszony, egyúttal összetett és dinamikusan változó. Vannak erős oldalai és olyan területek is, ahol tovább kell dolgozni.

Úgy látja, a biztonsági együttműködés kiváló és fejlődik, hiszen a biztonsági környezet is folyamatosan változik, és a két országnak szövetségesekként együtt kell működniük, alkalmazkodva minden változáshoz.

A diplomata elmondta: a két ország rendészeti együttműködése is kiváló. Úgy vélte, a magyarok rendkívül biztonságos környezetet tudnak nyújtani állampolgáraiknak, Magyarországon a fegyverrel elkövetett erőszakos cselekmények száma nagyon alacsony, ami valóban dicséretet érdemel.

Colleen Bell közölte: folytatják a rendészeti és a biztonsági együttműködést.

Emellett - mint a nagykövet elmondta - Washington továbbra is kifejezi esetleges aggályait. Ugyanakkor a magyar kormány tagjai is kifejezik aggályaikat neki - tette hozzá. Hangsúlyozta a diplomáciai párbeszéd hasznosságát, és kijelentette: sok eredménye van az együttműködésnek, amely elsősorban a diplomáciai párbeszédből, valamint a magánjellegű kapcsolatokból származik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.