Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. December 23. 14:02, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Alaposan megvizsgálták a 8000 éves ékszert

Alaposan megvizsgálták a 8000 éves ékszert

Csodálatos mesterségbeli tudásról tanúskodik a legrégebbi ismert obszidián karkötő – a nyolcezer éves ékszerre a törökországi Aksaray tartományban, az Asikli Höyük lelőhely feltárása során bukkantak.

A térségben tízezer éve, Kr. e. 8000 táján, az akeramikus (kerámialeletek nélküli) újkőkori időszakban telepedtek meg, ez volt Anatólia egyik legkorábbi települése. A tíz centiméter átmérőjű, 3,3 centiméter széles karkötő 1995-ben került napvilágra, azóta a leletet az Aksarayi Régészeti Múzeumban őrzik – olvasható a Physorg tudományos hírportálon. Az obszidián ékszert első ízben 2009-ben vizsgálták, ismételt elemzésnek pedig francia tudósok vetették alá a közelmúltban, akik az eredményeikről a Journal of Archaeological Science című régészeti folyóiratban számoltak be.

A karkötőt Laurens Astruc, a Francia Nemzeti Kutatási Tanács (CNRS) tudósának irányításával tribológiai elemzésnek vetették alá. (Tribológia az egymással kölcsönös mozgási viszonyban lévő felületeket kutató tudományág, illetve az ennek eredményeit felhasználó technika.) A vizsgálat kimutatta, hogy az ékszert igen szakavatott mester készítette: a szinte tökéletesen kör alakú karkötő tükörfényes felülete hibátlan csiszolású. A projekt folytatásaként közel hatvan obszidián tárgyat vetnek alá vizsgálatnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 07:52, szerda | Belföld

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője kedden a Facebook-oldalán.

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről