Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Január 31. 08:10, kedd | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Akár gyógyszerhez is nyúlnak, hogy átmenjenek a vizsgán

Akár gyógyszerhez is nyúlnak, hogy átmenjenek a vizsgán

Minden huszadik egyetemista vesz be valamilyen gyógyszert a teljesítménynövelés vagy az egyetemi stressz legyőzése érdekében.

További öt százalék próbálja magát vitaminokkal, növényi eredetű anyagokkal vagy koffeinnel „felturbózni” – derült ki a német HIS Intézet reprezentatív kutatásából. Az úgynevezett agyi dopping leginkább az állatorvosnak készülők (18 százalék), a sporttudományokat hallgatók (14 százalék) és az orvostanhallgatók (7 százalék) körében elterjedt – mondta el Elke Middendorff, a tanulmány szerzője hétfőn Hannoverben.

Összesen nyolcezer egyetemi hallgató adatait elemezték, amelyeket 2010 decembere és 2011 januárja között gyűjtöttek. A tanulók a fájdalomcsillapítókat, nyugtatókat és ajzószereket a barátoktól, illegális internetes gyógyszertárakból szerzik be, vagy orvossal íratják fel. A Hammban lévő, a szenvedélybetegségekkel foglalkozó németországi főállomás az agyi doppingot „értelmetlennek, veszélyesnek és drágának” tartja. Az antidepresszánsok szedése például nem éri el a kívánt eredményt, ráadásként pedig még a teljesítőképességet is rontja.

Middendorff ugyanakkor hangsúlyozta: az agyi doppingolás nem elterjedtebb az egyetemisták körében, mint a társadalom egészében. Az mindenesetre feltűnő, hogy azok a felsőbb éves egyetemisták, akik buktak már meg vizsgán, lényegesen gyakrabban nyúlnak gyógyszerhez vagy kannabiszhoz.

Aki gyógyszerekkel próbálja fokozni a teljesítményét, az jellemzően többet iszik és dohányzik is. „Ezek tipikus jellegzetességei a szenvedélybetegeknek” – mondta el Middendorff. Annak megállapítására, hogy valóban feltörőben van-e az agydoppingolás az egyetemeken, a szakértő szerint néhány éven belül meg kell ismételni a kutatást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére