Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2015. Június 17. 12:14, szerda | Külföld
Forrás: http://www.hir24.hu/

A világ leghosszabb házi feladata a legjobb is egyben

A világ leghosszabb házi feladata a legjobb is egyben

Egy teljes oldalt megtöltő feladatlistát adott diákjainak egy olasz tanár. Mindenki odáig van tőle.

Egy teljes A4-es oldalt kitöltő, tizenöt oldalas, a nyári szünetre feladott házifeladat-lista minden diáknak horrorisztikusan hangzik – és hát azoknak a felnőtteknek is, akik még emlékeznek rá, milyen volt a negyven fokban a Kincskereső kisködmön felett görnyedni, vagy szeptember harmadikán, az első magyarórán döbbenni rá, hogy igen, volt házi feladat.

Cesare Catà, egy kis olasz városka tanárának házifeladat-listája is horrorisztikus, de csak annak, aki nem tud olaszul. Aki tud, az gyorsan rájöhet, hogy a papír kész költemény, a témában valaha látott leginkább szívhez szóló tanácsokat tartalmazza – az élethez általában, nem csak a nyárhoz, igaz, az évszak különös jelentőséggel bír.

Catà, aki coelhós pátosszal, de meggyőzően beszélt munkamódszeréről és életéről a Huffington Postnak, elmondta: " Minden az olvasáson múlik, könyveket forgatni pedig a nyáron a legjobb." Őt legalábbis az olvasmányélmények kalauzolták végig a felnőtté váláson, segítettek neki a kalandokban, az iskolában, a szerelemben."Arról nem is beszélve, hogy az olvasás „a legjobb lázadás, amit csak művelhetsz”.

Példaképe egyébként Robin Williams karaktere a Holt költők társaságából.

Íme a teljes lista fordítása:

1. Reggelenként néha sétálj egyet a tengerparton egyedül: nézd tükröződő napsugarakat és gondolj a legjobb dolgokra az életedben. Légy boldog.

2. Használd az együtt tanult új szavakat: ha több dolgot tudsz kifejezni, többet is tudsz gondolni, és minél többet gondolkodsz, annál szabadabb leszel.

3. Olvass, amennyit csak tudsz. Ne azért, mert kell. Hanem azért, mert a nyár kalandra, álmokra hív, olvasás közben pedig olyan leszel, mint a fecske, mikor repül. Olvass, mert olvasni a legjobb lázadás. (Hogy mit olvass? Keress meg!)

4. Kerüld el a helyzeteket, embereket, akiktől negatívnak, üresnek érzed magad. Keresd a lelkesítő helyzeteket, a téged gazdagító barátok társaságát, akik megértenek és értékelnek azért, aki vagy.

5. Ha szomorú vagy, vagy félsz, sebaj: a nyár, mint minden csodás dolog, összezavarhatja a lelked. Vezess naplót, így beszélj arról, mit érzel. (Szeptemberben, ha szeretnéd, felolvassuk közösen.)

6. Táncolj szégyentelenül. Táncparketten vagy egyedül a szobádban. A nyár egy nagy tánc, bűn lenne nem részt venni.

7. Legalább egyszer nézd végig a napkeltét. Maradj csendben és lélegezz. Hunyd le a szemed, légy hálás.

8. Sportolj sokat.

9. Ha találkozol valaki elbűvölővel, mondd el neki méltósággal, szerénységgel. Nem számít, ha nem érti meg: ekkor nem is ő való hozzád. Ha igen, 2015 nyara ragyogó lesz mindkettőtöknek. (Ha nem jön be, ugorj vissza a 8-as pontra.)

10. Nézd meg az év közben készített jegyzeteidet. Hasonlítsd össze, amit tanultál, azzal, ami történik veled.

11. Légy boldog, mint a napsugár, megszelídíthetetlen, mint a tenger.

12. Ne káromkodj. Légy jó modorú és kedves.

13. Nézz filmeket szívszorító beszélgetésekkel – ha lehet, angolul, hogy fejleszd nyelvtudásod, és gyakorold az álmodást. Ne hagyd abba a végefőcímnél: éld újra, ahogy telik a nyár!

14. Ragyogó napsütésben és forró éjjeleken álmodj, milyen lehet és lesz az életed. Nyáron sose add fel, tegyél meg mindent az álmaidért!

15. Légy jó!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.