Városlista
2021. december 1, szerda - Elza

Hírek

2011. November 23. 15:47, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A túl sok és a kevés só is árthat a szívnek

A túl sok és a kevés só is árthat a szívnek

Annak ellenére, hogy napjainkban a túl sok só fogyasztása okozza a legtöbb problémát, a kutatók felhívják a figyelmet arra, hogy egyes esetekben a túl kevés só is egészségügyi gondokat okozhat.

Elmondásuk szerint ugyanis a cukorbetegek és a szívbetegek esetében a só megvonása majdnem olyan veszélyes lehet, mint a sófogyasztás túlzásba vitele.

Jelenleg naponta az emberek akár 6000-7000 milligramm sót is elfogyasztanak, ami az ajánlott mennyiség (3000 milligramm) kétszerese. A szakemberek szerint ezt a hatalmas mennyiséget mindenképpen csökkenteni kellene, aki azonban már most is betartja a normál határértéket, az ne csökkentse tovább a sóadagját - írja a Journal of the American Medical Association.

Ezt támasztják alá a legújabb kutatások is, amelyek során olyan embereket vizsgáltak, akik az ajánlottnál több vagy kevesebb sót fogyasztottak. A túl sok só az adatok szerint növelte a szívbetegségek, a stroke, a szívinfarktus és a szívelégtelenség miatti halálozás esélyét. Ugyanakkor a túl kevés só elfogyasztása is növelte annak az esélyét, hogy valaki szívelégtelenségben vagy szívbetegségben haljon meg.

A szakértők szerint utóbbi jelenség oka, hogy a ma élő lakosság már alapvetően nagyobb eséllyel lesz szívbeteg, mint a korábbi generációk, éppen ezért óvatosan kell bánni a sómegvonással is. Különösen azoknak kell odafigyelniük a normál sóbevitelre, akik szívbetegek, vesebetegek, cukorbetegek vagy túl magas a vérnyomásuk.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: kutatók, , szív

Ezek érdekelhetnek még

2021. December 01. 10:09, szerda | Belföld

Elfogtak két férfit egy 23 évvel ezelőtti kettős gyilkosság miatt

Elfogtak két szlovák állampolgárságú férfit - egyiküket Németországban, a másikat Budapesten -, akit egy 23 évvel ezelőtti gyilkossággal gyanúsítanak

2021. December 01. 07:00, szerda | Belföld

Felmentették a zagyvarékasi idős nő meggyilkolásával vádolt férfit

Bizonyítottság hiányában felmentette a Szolnoki Törvényszék kedden azt a férfit, aki a vád szerint 2018. július 1-jén este több késszúrással megölt egy idős asszonyt zagyvarékasi otthonában. Az ítélet nem jogerős.

2021. December 01. 05:00, szerda | Belföld

Már 15 ezer kamasz oltását kérték a szülők az akcióhéten

Az oltási akció kezdete óta már 15 ezer 12-17 éves oltását kérték a szülők, közülük 11 ezren az első oltásra érkeztek, csaknem ezren pedig a megerősítő, harmadik oltást is felvették - írta a koronavirus.gov.hu kedden.

2021. November 30. 18:12, kedd | Belföld

Továbbra is magas a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja

Továbbra is magas a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) kedden internetes oldalán.