Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Október 31. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A tehetséggondozás nem csak a zsenikről szól

A tehetséggondozás nem csak a zsenikről szól

„Nem csupán az 1-2 százalékot kitevő zseni miatt, hanem a 25-30 százaléknyi, az átlagnál erősebb képességű gyermek adottságainak kiteljesítéséért támogatja az Európai Unió és a magyar állam is a tehetséggondozást – mondta el Bajor Péter, a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (MATEHETSZ) elnöke a Nemzeti Tehetség Program lehetőségei a 2013/14-es tanévben című konferencián, kedden a fővárosi Szent Margit Gimnáziumban.

„El kell érni, hogy választási ciklusoktól függetlenül minden kormányzat alapvető feladatának tekintse a tehetséggondozás feladatát” – ezt a célt fogalmazta meg Bajor Péter, a MATEHETSZ elnöke a konferencia megnyitóján, aki elmondta, hogy 2013-ban a Nemzeti Tehetség Alap részére közel 350 ezer állampolgár ajánlotta fel adója 1 százalékát, melyből 1 381 200 878 forintot folyt be.

Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár üdvözlő levelét Thaisz Miklós az államtitkárság politikai tanácsadója olvasta fel. „A kisebbségben lévő tehetségek gondozása és a többség oktatása nem mehet egymás rovására” - állt Hoffmann Rózsa köszöntőjében. A 2010-től átalakuló tehetséggondozási rendszer alapja a nemzeti köznevelési törvény, amely kiemelten foglalkozik a tehetség felismerésével, fejlesztésével és a legfontosabb célok között említi a társadalmi leszakadás megakadályozását és a tehetséggondozást. Ezt szolgája az egész napos iskola rendszere is, amely lehetőséget ad az egyéni és a kiscsoportos tehetségfejlesztésre és a tehetségesek gyenge oldalainak felzárkóztatására – állt a közleményben. 'A Nemzeti Tehetség Program alapelveiben megfogalmazottak lehet, hogy emberfelettiek, de nem a cselekvéssor a gigászi, hanem a lehetőségek'- írta az államtitkár.

A pedagógus életpályamodell teljes bevezetésével meg fog valósulni a tehetséggondozói tevékenység méltó elismerése, ám addig is míg ez bekövetkezik, törekednek a pedagógusoknak anyagi és erkölcsi megbecsülésére. Ezt a célt szolgálja a „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” díj, melyet idén 437 nevelő kapott meg – jelentette ki Thaisz Miklós politikai tanácsadó, aki arra kérte az intézményfenntartókat, hogy engedjék, sőt buzdítsák kollégáikat a tehetséggondozási képzéseken való részvételre.

A tehetséggondozás törvény adta kereteiről és a Nemzeti Tehetség Alap pályázatairól adott tájékoztatást Szvathné Szalay Márta az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet főigazgató helyettese, aki kiemelte, hogy a törvény nem csak a pedagógusokra ró kötelességeket, hanem azokra a gyermekre is, akinek képességeit felismerték. A tehetséges fiataloknak részt kell venniük a számukra szervezett képzéseken és fejlesztéseken - jelentette ki Szalay Márta.

A 2000-ben indított és máig jól működő Arany János programokon hátrányos helyzetű tehetséges fiatalok vesznek részt. A Tehetséggondozó Programban tanévenként 3000 diák szerepel, a Kollégiumi Programban 890 diák részesül erősebb szociális támogatásban, míg a Kollégiumi - Szakiskolai Programban 700 fiatal vett részt szakképzésben és bentlakásos nevelésben - ismertette az adatokat Polonkai Mária a Nemzeti Tehetségfejlesztő Központ szakmai vezetője.

Az Európai Unió forrásaiból támogatott Tehetséghidak Program jelenlegi állásáról Bajor Péter a MATEHETSZ elnöke tartott előadást. Bejelentette, hogy a 2013-ban és 2014-ben rendelkezésre álló 4 milliárd forintos keretből több ezer gyerek számára nyílik meg a lehetőség arra, hogy részt vegyenek a tehetségsegítő programokban. Szeretnék elérni, hogy a hazai társadalom megbecsülje a tehetségeket és az őket segítő szervezeteket, egyfajta „tehetségbarát” társadalom alakuljon ki. A jövő tehetséggondozásában az érzelmi intelligencia fejlesztés irányába kell elmozdulni - tette hozzá az elnök.

A Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (MATEHETSZ) az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a 2013. október-novemberi időszakban tájékoztató rendezvényeket szervez az ország öt pontján. A rendezvények célja, hogy a szakmai közönséget tájékoztassa a tehetségsegítéssel összefüggő feladatokról, lehetőségekről, illetve fórumot biztosítson a tapasztalatcserére. Az eseményeken a résztvevők tájékoztatást kapnak a köznevelési törvény tehetséggondozást is érintő új kereteiről, a Nemzeti Tehetség Program aktuális pályázati lehetőségeiről és a korszerű tehetséggondozás alapvető tendenciáiról.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során