Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Augusztus 02. 14:40, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

A tavalyinál háromszor több felajánlás a magyarok kenyeréhez a Felvidéken

A tavalyinál háromszor több felajánlás a magyarok kenyeréhez a Felvidéken

A tavalyinál háromszor több felvidéki gazda jelentkezett idén a magyarok kenyere elnevezésű jótékonysági akcióhoz - tájékoztatta az MTI pozsonyi irodáját csütörtökön Őry Péter, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) alelnöke, az akció szlovákiai koordinátora.

A felvidéki gazdák idei felajánlásait már összegyűjtötték az MKP székházában, a jövő hét folyamán juttatják el azokat Pécsre. A baranyai megyeszékhelyen tavaly a nemzet kenyere néven indított akcióban idén 54 felvidéki gazda vett részt, összesen mintegy fél tonna búza gyűlt össze. (A kezdeményezés eredeti elnevezését az MTI információi szerint névegyezés miatt kellett megváltoztatni.)
"A felajánlások a Csallóköztől az Ung-vidékig minden régióból érkeztek, számuk az idén több mint háromszor annyi volt, mint tavaly" - ismertette a júniusban meghirdetett gyűjtés eredményeit a szlovákiai koordinátor. Hozzátette: sokkal több gabonát is összegyűjthettek volna, mert rendszerint többmázsás felajánlások érkeztek, ám logisztikai megfontolásokból arra kérték a gazdákat, hogy inkább kisebb mennyiségeket ajánljanak fel.
A koordinátor elmondta: a magyarok kenyere Felvidék-szerte mindenütt jó fogadtatásra talált, az akciónak egyre nagyobb a visszhangja. Megjegyezte: meggyőződése, ez abban is meglátszik majd, hogy az adományozókon kívül is sokan ellátogatnak Pécsre augusztus 20-án.
A pécsi polgármesteri hivatal szerdai bejelentése szerint idén összességében két és félszer több - 24 tonna - búzát ajánlottak fel a magyarok kenyeréhez a Kárpát-medencében, és az első gabonaszállítmány pénteken érkezik Pécsre.
Az összegyűjtött gabonát egy pécsi cég szállítja, egy másik süti meg a magyarok kenyerét és a 8000 cipót, az őrlést Szigetváron és Mohácson végzik.
A búza nagy részéből a Böjte Csaba vezette Dévai Szent Ferenc Alapítvány házaiban lakó gyerekeknek sütnek kenyeret. A 8000 kis cipóhoz adomány fejében lehet hozzájutni augusztus 20-án Pécsen a Szent István téren. A befolyt összegből a Pécsi Jótékony Nőegylet a "Nekem nincs ebédem" program keretében rászoruló gyerekek számára biztosítja az iskolai étkeztetést. Budapesten Erdő Péter bíboros a magyarok lisztjéből Pécsen sütött kenyeret áldja meg augusztus 20-án.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).