Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Augusztus 18. 14:41, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

A szúnyogok gyorsan rezisztenssé válnak a vegyszerekkel szemben

A szúnyogok gyorsan rezisztenssé válnak a vegyszerekkel szemben

Szenegálban végeztek kutatásokat, melyek során a tudósok felfedezték, hogy a szúnyogok hihetetlenül gyorsan képesek rezisztenssé válni a rovarölő szerekre, amelyekkel az afrikai országban a szúnyoghálókat kezelik.

Ez azonban aggodalomra ad okot, mivel a szúnyogháló a malária elleni legolcsóbb és leghatékonyabb fegyver.

Az elmúlt években, különösen Afrikában, az orvosok és az önkéntesek minél több helyre próbáltak rovarölővel kezelt szúnyoghálókat eljuttatni annak érdekében, hogy védjék a lakosságot a maláriával szemben. A tudósok szerint ezeknek a lépéseknek köszönhetően jelentősen csökkent a megbetegedések száma az idősebb gyerekek és a felnőtt lakosság körében, sok szakember azonban kételkedik ezekben az eredményekben - írja a BBC.

Annak érdekében, hogy bebizonyítsák, hogy a szúnyogháló sem csodaszer, egy kis falu lakosságát kezdték el megfigyelni. A szúnyoghálók elhelyezését követő 3 héten belül a szúnyogcsípések száma valóban drasztikusan lecsökkent - 13-szor kevesebb ilyen esetet regisztráltak a hálók kihelyezését követő hetekben. Négy hónappal később azonban az arány visszatért az eredeti szintre - a vizsgálatok pedig egyértelműen kimutatták, hogy ez annak köszönhető, hogy a rovarok ellenállóvá váltak a rovarölővel szemben. A szakemberek szerint a helyzet aggasztó, ezért további vizsgálatokat rendeltek el a kérdéses területen.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: szúnyog

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.