Városlista
2020. március 31, kedd - Árpád, Benjámin, Benő

Hírek

2017. Január 24. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: mti

A szmoghelyzet súlyossága a kibocsátások korlátozásával csökkenthető

A szmoghelyzet súlyossága a kibocsátások korlátozásával csökkenthető

A szmoghelyzet súlyossága csökkenthető a károsanyag-kibocsátások korlátozásával, ezért a Földművelésügyi Minisztérium (FM) arra kéri a lakosságot, hogy térjen át tömegközlekedésre,

és aki teheti ne fűtsön szilárd tüzelőanyaggal, használja gázüzemű berendezését vagy korlátozza a szilárd tüzelőanyag felhasználását

A minisztérium az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében hangsúlyozta: hulladék égetése szigorúan tilos.

A szaktárca emlékeztet arra, hogy a hétvégén az ország szinte minden mérőállomása legalább tájékoztatási küszöbérték feletti légszennyezettséget mért.

Európa-szerte és az utóbbi napokban Magyarország területén is megemelkedett a levegőben a kisméretű szálló por (PM10 részecske) értéke, mindez pedig a kisgyermekek, az idősebbek és a betegek, különösen a krónikus légúti betegségben szenvedők számára jár fokozott egészségi kockázattal. Számukra a tárca azt javasolja, hogy ne tartózkodjanak a szabadban, és kerüljék a szabadban végzett aktív testmozgást. A káros egészségi hatások hatékonyan kompenzálhatóak a folyadékbevitel növelésével és több antioxidánst tartalmazó étel fogyasztásával - tették hozzá.

A közlemény ismerteti: az ország középső részében az előrejelzések szerint a hét első felében sem az időjárásban, sem a levegő minőségében nem várható érdemi változás. A borult, párás területek mellett kevésbé felhős körzetek lehetnek, és a levegő PM10 szennyezettségi értéke is a riasztási határérték körül marad, bár átmeneti korlátozott mértékű javulás nem zárható ki.

A nyugati megyékben és az ország északkeleti részén egy gyenge hidegfront hatására keddtől csütörtökig gyakran megélénkül az északi, északnyugati szél és felszakadozhat a felhőzet, illetve megszűnhet a köd, így ezeken a tájakon a PM10 mennyisége átmenetileg akár nagymértékben is csökkenhet. Péntektől viszont várhatóan ismét gyengül a légmozgás, ezáltal jelentősen növekedhet a levegőben a kisméretű szálló por mennyisége - jelezte közleményében a minisztérium.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Március 30. 17:22, hétfő | Belföld

Elfogadta a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényt a parlament

A veszélyhelyzet idején a kormány a jogszabályoktól eltérő rendkívüli intézkedéseket hozhat az emberek egészsége, a jogbiztonság és a gazdaság stabilitása érdekében.

2020. Március 30. 15:03, hétfő | Belföld

A belföldi turizmus talán ősz előtt elindulhat

Szeptember előtt nem indulhat újra a turizmus Budapesten, országosan talán előbb elindulhat a belföldi turizmus a járványhelyzet függvényében

2020. Március 30. 14:03, hétfő | Belföld

Gyilkosság miatt nyomoznak a Szentendrén talált emberi csontok ügyében

Emberölés bűntettének gyanúja miatt rendelt el nyomozást a vasárnap Szentendrén talált emberi csontok ügyében a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság - olvasható a police.hu honlapra hétfőn feltett közleményben.

2020. Március 30. 11:46, hétfő | Belföld

Emmi: pontos, kimunkált terv szerint folyik a védekezés

Pontos, kimunkált terv szerint folyik a koronavírus elleni védekezés - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) sajtó- és kommunikációs főosztálya vasárnap az MTI-vel.