Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Október 30. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: MTI

A szakszervezetek 103 500 forintos minimálbért javasolnak 2014-re

A szakszervezetek 103 500 forintos minimálbért javasolnak 2014-re

A szakszervezetek egységesen 103 500 forintos minimálbérre és 120 000 forintos garantált bérminimumra tettek javaslatot a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumnak (VKF) keddi ülésén, amelyen a jövő évi bérekről tárgyaltak a kormánnyal és a munkaadói szervezetekkel - közölte a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) az MTI-vel.

A szakszervezetek azt szeretnék, hogy a versenyszféra elvárt éves béremelése ellensúlyozza az infláció várható mértékét, vagyis biztosítsa a nettó bérek reálértékének megőrzését, és ezen felül biztosítsa a munkavállalók részesedését a 2014. évre várható termelékenységnövekedésből.
A munkavállalói érdekképviseletek azt javasolják, hogy a közszféra béremelése kövesse a magánszféra béremelkedését.
Ennek megfelelően a szakszervezetek országos bérajánlásként a többi szakszervezettel egyetértésben 4,4 százalékos béremelési igényt támasztanak a munkáltatókkal szemben, mivel 2014-ben a Magyar Nemzeti Bank legutolsó előrejelzése szerint az infláció várható értéke 2,4, a termelékenységnövekedésé pedig 2 százalék. Egy ekkora béremelés 2014-ben 2 százalékos reálbér-emelkedésre adna lehetőséget - írja a Munkástanácsok.
A minimálbérek és a garantált bérminimum tekintetében a szakszervezetek a minimálbérek további közelítését javasolják a létminimum összegéhez, ezért a minimálbér-emelési javaslat az országos bérajánlás plusz egy százalék, vagyis 5,4 százalék.
A munkaadók a jövő évi várható inflációval megegyező 2,4 százalékos béremelést javasolnak, amely a minimálbér reálértékének megőrzését jelentené ugyan, de nem számol azzal, hogy jövőre az idei évinél magasabb gazdasági növekedés és ebből fakadóan legalább 2 százalékos termelékenységnövekedés várható - hívja fel a figyelmet a szakszervezet.
A szakszervezetek szerint a munkavállalóknak ennek a hozadékából is részesülniük kell; a javasolt béremelés növelné a fogyasztást, maga is hozzájárulna a gazdasági növekedés fenntarthatóvá válásához, valamint közelítené a létminimum és a minimálbér között "tágra nyílt olló szárait" - olvasható a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során