Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Szeptember 17. 07:55, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

A Páneurópa Jogász Unió üdvözli és támogatja a magyar kormány lépéseit

A Páneurópa Jogász Unió üdvözli és támogatja a magyar kormány lépéseit

A Páneurópa Jogász Unió üdvözli és támogatja Magyarország kormányának erőfeszítéseit a migrációs válság kezelése érdekében - olvasható a szervezet közleményében, amelyet szerdán juttatott el az MTI-hez.

Azt írták: Magyarország a migrációs válság kirobbanása óta arra törekszik, hogy az uniós jognak a külső határok ellenőrzése, a menekültügyre és a bevándorlásra vonatkozó előírásaival összhangban működjön közre e problémák kezelésében.

"Ugyanakkor saját polgárai felé is felelősséggel tartozik az állam területi integritásának biztosítása, a közrend fenntartása és a nemzeti biztonság védelme érdekében", amelyek az Európai Unió működéséről szóló szerződés értelmében az egyes tagállamok kizárólagos feladatai maradtak - írták.

Az elmúlt hetekben nyilvánvalóvá vált, hogy szerződés menekültüggyel és bevándorlással kapcsolatos politikákra és azok végrehajtására vonatkozó rendelkezései teljes körűen már nem alkalmasak a mai, tömeges migrációs jelenség nyomán felmerült problémák kezelésére - írták.

Hozzátették: az Európai Unió jogszabályai már a kilencvenes évektől határozott különbséget tettek a bevándorlási célú gazdasági migránsok és a menedékjogot kérő menekültek jogi státusa, befogadása között.

"A 2008-as Európai Bevándorlásügyi és Menekültügyi Paktum értelmében az unió és a tagállamok arra vállaltak kötelezettséget, hogy a menekültügy és a bevándorlás jelentette kihívásoknak a lehetőségeknek megfelelő, igazságos, hatékony és koherens politikát folytassanak - írták.

Bármely, a jelenlegi válsághelyzetet kezelni kívánó újabb jogalkotás is csak e követelményeknek megfelelve alakítható ki: egyetlen tagállamra sem róható aránytalan teher - áll a közleményben.

"Támogatjuk, és szakmailag szükségesnek tartjuk egy ilyen összehangolt, új európai politika megteremtését, az ahhoz kapcsolódó jogalkotás és kiegészítő támogatási programok mielőbbi elindítását, s ezek kialakításában felkérjük a kormányt nemzeti érdekeink megfelelő érvényre juttatására és megjelenítésére" - fogalmaztak.

Az Ügyvédek a Jogállamért nevű Facebook-csoport ugyanekkor nyílt levélben fejezte ki tiltakozását az új menekültügyi jogszabályok miatt. Szerintük ugyanis a jelen törvényi keretek között csak igazságtalan módon lehet döntést hozni ennyi menekült ügyében, ennyire rövid idő alatt. A kiáltványnak is megfelelő levelet több mint száz Magyarországon praktizáló ügyvéd írta alá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.