Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Október 30. 13:41, szerda | Belföld
Forrás: MTI

A paksi atomerőmű munkavédelmi szempontból is biztonságos

A paksi atomerőmű munkavédelmi szempontból is biztonságos

A paksi atomerőműben az elmúlt években csökkent a munkabalesetek száma - tájékoztatta Volent Gábor biztonsági igazgató az erőmű szerdai munkavédelmi napján az MTI-t.

Kiemelte: az esetek általánosak, az erőmű üzembe helyezése óta sugárterhelés egyetlen esetben sem közelítette meg a hatóság által engedélyezett szintet.
Az atomerőműben a biztonság prioritást élvező terület, ebbe beleértendő a munkabiztonság, ahol többre törekszünk a jogszabályokban előírtaknál – húzta alá a biztonsági igazgató.
Ismertetése szerint figyelembe veszik a hazai és nemzetközi jó gyakorlatot, időről időre ellenőrzik hazai hatóságok, nemzetközi szervezetek ezt a területet, az erőmű pedig elemzi a baleseteket, azok okait.
A 2000-es évek elején számos műszaki és a dolgozók biztonságtudatosságát segítő intézkedést hoztak, amelyek Volent Gábor szavai szerint harmadára-negyedére csökkentették a balesetek számát, azóta ezen a területen csökkenő a tendencia. Az úgynevezett WANO-mutató (WANO: az atomerőműveket működtetők nemzetközi szervezete) értéke az idén 0,2 Pakson, azaz kétszázezer munkaórára 0,2 munkabaleset jut.
Ezeknek nagy része nincs összefüggésben a létesítmény speciális mivoltával, többnyire közlekedési, például rossz mozdulattal összefüggő balesetekről van szó – jelezte Volent Gábor.
Hamvas István, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek kifejtette, hogy a nemzetközi összehasonlítás a jogszabályi és egyéb különbözőségek miatt nem mutat valós képet, viszont az beszédes adat, hogy a paksi atomerőmű az ugyanabban a jogszabályi környezetben működő hazai ipari létesítményekkel összevetve kiugróan jó értékekkel büszkélkedhet.
Ez Hamvas István szerint a biztonságtudatosságnak, a biztonsági kultúrának az eredménye, amely az atomerőművet jellemzi, s amelynek hátterében az áll, hogy a biztonság az atomerőmű sikeres működésének, társadalmi elfogadottságának alapfeltétele.
A szemlélet elterjesztésén túl kézzel fogható lépéseket is tesznek az atomerőműben, a legkorszerűbb egyéni védőeszközökkel látják el dolgozóikat. A munkavédelmi napon, amelyet a munkavállalókat képviselő munkavédelmi bizottság szervezett, egyebek között ilyen védőeszközöket és a munkabiztonság növelését célzó módszereket ismerhettek meg a dolgozók.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során