Városlista
2020. július 6, hétfő - Csaba

Hírek

2020. Április 10. 18:08, péntek | Külföld
Forrás: mti - illusztrációk: pixabay

A németek többsége hajlandó okostelefon-alkalmazással is küzdeni a járvány ellen

A németek többsége hajlandó okostelefon-alkalmazással is küzdeni a járvány ellen

A németek többsége hajlandó úgynevezett kapcsolatkövető okostelefon-alkalmazással (contact tracking app) is küzdeni a koronavírus-járvány ellen egy pénteken ismertetett felmérés szerint.

Ugyancsak pénteki adatok szerint az igazolt fertőzöttek száma továbbra is viszonylag lassan emelkedik, de még mindig több embernél mutatják ki a kórokozót, mint amennyien átesnek a fertőzésen.

A Focus című hírmagazin megbízásából készített közvélemény-kutatás szerint a német lakosság 53 százaléka hajlandó használni olyan alkalmazást, amely figyelmezteti a felhasználót, ha a fertőzésveszéllyel fenyegető kapcsolatba került egy igazolt vírushordozóval. A németek 44 százaléka nem töltene le ilyen alkalmazást a telefonjára.

Az ország nyugati részén a támogatók aránya 55 százalék, az ellenzőké 42 százalék. A keleti tartományokban, a volt NDK területén fordított a helyzet, a lakosság 43 százaléka készen áll egy adatvédelmi szempontból kifogástalan kapcsolatkövető alkalmazás használatára, 55 százalék pedig elzárkózik ettől.

Az adatok pártok szerinti megoszlása alapján a legnagyobb arányban, 84 százalékban a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) szavazói hajlandóak használni egy ilyen alkalmazást. A szövetségi parlament (Bundestag) hét pártja közül ötnél a szavazók többsége készen áll a kapcsolatkövető alkalmazás használatára. Csak a politikai színtér baloldalának, illetve jobboldalának szélére sorolt két párt bázisában nagy az ellenkezés.

A kormányzó szociáldemokratáktól (SPD) balra álló Baloldal (Die Linke) szavazóinak 57 százaléka, az SPD-vel együtt kormányzó jobbközép CDU/CSU pártszövetségtől jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) szavazói körében 87 százalék ellenzi a kapcsolatkövető alkalmazások használatát.

A szövetségi kormány elképzelései szerint a járvány elleni küzdelem következő, legkorábban április 20-án kezdődő szakaszában a társadalom és a gazdaság működését csaknem teljesen leállító korlátozásokat fokozatosan visszavonják, és igyekeznek minél gyorsabban feltárni és megszakítani az újabb fertőzési láncolatokat, hogy ne induljon ismét robbanásszerű, exponenciális növekedésnek a fertőzöttek száma.

Ebben fontos szerepet szánnak okostelefonra fejlesztett alkalmazásoknak, amelyekkel a fertőzöttekkel készített interjún - hatósági kikérdezésén - alapuló hagyományos módszernél jóval gyorsabban lehet feltárni a vírus lehetséges útjait.Az utak feltérképezéséhez meg kell megállapítani, hogy az illető a fertőzőképesség kezdetétől kikkel volt a vírus továbbadását lehetővé tévő kapcsolatban - a német sajtóban ismertetett meghatározás szerint legalább 15 percen keresztül két méternél kisebb távolságban -, amire alkalmasak lehetnek a kapcsolatkövető alkalmazások. Ezért támogatja a kormány a személyes adatok biztonságát garantáló páneurópai kapcsolatkövető rendszer (Pan-European Privacy-Preserving Proximity Tracing - PEPP-PT) fejlesztését. A munkában nyolc európai országban több mint 130 szakértő vesz részt, a közreműködő intézmények között van a Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI).

A fejlesztés egyik vezetője, Chris Boos a napokban elmondta, hogy április 15. és április 19. között jelenhetnek meg az első PEPP-PT-alapú alkalmazások. Mint mondta, a fejlesztés három fő célt szolgál. Az első a fertőzésterjedési veszély megállapítására szolgáló adatok pontos mérése, a második a magánszféra sérthetetlenségének biztosítása, a harmadik az interoperabilitás, az alkalmazások országok közötti együttműködése, ami elősegítheti a járvány miatt bevezetett határigazgatási szigorítások visszavonását.

Az RKI adatai szerint péntekig 113 525 ember szervezetében mutatták ki az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2), ami 5323 esettel - 4,91 - százalékkal több az egy nappal korábbi 108 202-nél.

A fertőzésen már átesett emberek számát becsülni lehet, mert csak a fertőzés tényét kell hivatalosan rögzíteni, a fertőzés elmúltát pedig nem kell bejelenteni semmilyen hatóságnál, intézménynél. Az RKI becslése szerint 53 913 ember esett túl a fertőzésen, ami 3987 esettel több az egy nappal korábbi 49 926-nál. Ez ugyan jelentős, 7,98 százalékos növekedés, de az új igazolt fertőzések száma bő 1300-zal meghaladja a fertőzésből kilábaltak napi számát, az úgynevezett aktív esetek száma így továbbra is emelkedett.

Emelkedett a vírus okozta betegség (Covid-19) halálos áldozatainak száma is, 266-tal 2373-ra. A halálozási arány 1,9 százalékon áll, szemben a hét elején mért 1,6 százalékkal.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 05. 15:40, vasárnap | Külföld

A fertőzöttek száma több mint 11 millió, a halálos áldozatoké meghaladta az 530 ezret

A világon 11 240 943 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 530 137, a gyógyultaké pedig 6 044 585 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem vasárnap reggeli összesítése szerint.

2020. Július 05. 14:37, vasárnap | Külföld

Legkésőbb októbertől ismét növekedik a német gazdaság

Rövidesen megáll a gazdasági visszaesés Németországban, és legkésőbb októbertől ismét elindul a növekedés - mondta a szövetségi kormány gazdasági minisztere egy vasárnapi lapinterjúban.

2020. Július 04. 14:10, szombat | Külföld

Az új francia miniszterelnök a vidék és a főváros megbékélését szeretné

Jean Castex új francia miniszterelnök egyik legfőbb céljának a vidék és a főváros közti megbékélést jelölte meg pénteken első televíziós interjújában.

2020. Július 04. 12:05, szombat | Külföld

Meghaladta a 11 milliót a koronavírus-fertőzöttek száma a világon

A világon 11 049 505 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 524 677, a gyógyultaké pedig 5 849 347 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szombat reggeli összesítése szerint.