Városlista
2019. október 16, szerda - Gál

Hírek

2015. Augusztus 13. 07:01, csütörtök | Külföld
Forrás: Bálint Marcell, az MTI tudósítója jelenti:v

A németek szerint helyes döntés a határzár a magyar-szerb határon

A németek szerint helyes döntés a határzár a magyar-szerb határon

Üdvözölte az ideiglenes műszaki határzár kiépítését a magyar-szerb határon...

és képmutatónak nevezte az intézkedés miatt Magyarországgal szemben megfogalmazott bírálatokat a német konzervatív CDU Szászország tartományi szervezetének főtitkára szerdán a Spiegel Online című német hírportálnak nyilatkozva.

Michael Kretschmer hangsúlyozta, hogy Magyarországnak "kötelessége az illegális migráció ellenőrzése". A műszaki határzár pedig jó megoldás, mert azzal olyan területekre lehet terelni a menekülteket, ahol a hatóságok regisztrálni tudják őket - tette hozzá.

Más, uniós külső határral rendelkező tagállamok nem teljesítik ezt a kötelességüket, és elsősorban ezért okoz gondot a menekülthullám - vélekedett a CDU szászországi főtitkára.

"Sok ország megszegi az uniós szerződéseket, hiszen nem regisztrálja a menekülteket, hanem egyszerűen továbbküldi őket Európába" - mondta a konzervatív politikus.

Ugyanakkor Németországnak a határzár helyett inkább a nemzetközi együttműködés biztosíthatja a hatékony határvédelmet - tette hozzá Michael Kretschmer, aki a CDU/CSU pártszövetség parlamenti (Bundestag) képviselőcsoportjának egyik helyettes vezetője is egyben.

Egyik szászországi párttársa, Christian Hartmann, a CDU tartományi szervezetének vezető belügyi szakpolitikusa sürgeti, hogy amíg a külső uniós határral rendelkező tagországok nem gondoskodnak az illegális határátlépés megakadályozásáról, addig állítsanak fel ellenőrző állomásokat a német határokon.

Michael Kretschmer szerint azonban a "sorompók" felállítása csak a legvégső esetben jöhet szóba. Ellenőrző állomásokat a német határon valószínűleg nagyon kevesen akarnak, kerítések és akadályok nélkül az intézkedés "valószínűleg nem is váltaná ki a kívánt hatást" - mondta a CDU szászországi főtitkára.

Szászországban és a szomszédos Bajorországban legutóbb a legfejlettebb iparú államokat összefogó G7 csoport júniusi bajorországi csúcstalálkozója idején állították vissza ideiglenesen a határellenőrzést, és azóta a menekültválsággal összefüggésben mindkét tartományban egyre többen sürgetik, hogy ismét legyen ellenőrzés a határokon.

Wolfgang Bosbach, a Bundestag belügyi bizottságának tekintélyes, CDU-s elnöke ezt nem tartja jó megoldásnak. Szerinte a javaslat ugyan érthető, de megvalósítása valószínűleg nem érné el a remélt eredményt, hiszen a határokhoz érkező menekültek már helyben kérhetnek menedékjogot és nem lehet őket minden további nélkül visszafordítani.

Egyelőre tartózkodóan viszonyul az ügyhöz a szövetségi belügyminisztérium is. A kormány az EU egyik legfőbb értékének tartja a személyek szabad mozgását, és a belügyminiszter, Thomas de Maizere megítélése szerint ezt az értéket "jelenleg" nem kell megkérdőjelezni - közölte a tárca szóvivője. Ugyanakkor amennyiben a menekültügyet szabályozó dublini rendszerrel továbbra is gondok adódnak, "meg kell vizsgálni az utazás szabadságának ügyét" - tette hozzá a belügyminisztériumi szóvivő a Spiegel Online összeállítása szerint.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Október 16. 14:40, szerda | Külföld

Tűzoltók csaptak össze rendőrökkel a jobb munkakörülményekért Párizsban

Több ezer francia tűzoltó tüntetett kedden Párizsban jobb munkakörülményeket követelve, a felvonulás végén incidensek törtek ki egyes tiltakozói csoportok és a rendőrök között.

2019. Október 16. 12:34, szerda | Külföld

Nem sikerült megegyezni Albánia és Észak-Macedónia csatlakozási tárgyalásairól

Az Európai Unió tagállamainak nem sikerült megegyezésre jutniuk Albánia és Észak-Macedónia uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről

2019. Október 16. 10:31, szerda | Külföld

A koszovói különleges rendőri alakulat behatolt az ország szerbek lakta részébe

Behatolt a koszovói különleges rendőri alakulat (Rosu) mintegy száz kommandósa szerda hajnalban az ország északi, többségében szerbek lakta részébe, ahol elfogtak egy szerb rendőrt

2019. Október 16. 07:22, szerda | Külföld

A német hatóságok szerint nincs terrorista háttere a Limburgban történt teherautós ütközésnek

Nem találtak terrorizmusra utaló jeleket a németországi Limburgban a múlt héten történt teherautós ütközés ügyében - jelentették kedden német hírportálok az illetékes rendőrkapitányság szóvivőjére hivatkozva.