Városlista
2020. július 7, kedd - Appolónia

Hírek

2016. Július 10. 05:00, vasárnap | Külföld
Forrás: Lucie Szymanowska, az MTI tudósítója jelenti:

A NATO a délről érkező veszélyek tekintetében is megerősítette egységét

A NATO a délről érkező veszélyek tekintetében is megerősítette egységét

A NATO a délről érkező veszélyek - az illegális migráció, az embercsempészet - elleni harc tekintetében is megerősítette egységét

- mondta Simicskó István honvédelmi miniszter szombaton a magyar közmédiának, miután a varsói NATO-csúcstalálkozó keretében részt vett az észak-atlanti szövetség miniszteri szintű tanácskozásán.
A NATO igyekszik válaszokat adni azokra az új biztonsági kihívásokra, melyek az elmúlt években, illetve napjainkban is jelentkeztek - mondta el a honvédelmi miniszter. Így a varsói csúcstalálkozón egyrészt a keleti szárny megerősítéséről döntöttek pénteken, de "egy komoly katonai szövetségnek ugyanígy válaszokat kell adni a déli kihívásokra is".

"Mind a déli, mind a keleti veszélyek tekintetében megerősítettük a kohéziót" - szögezte le Simicskó István, hozzátéve: a terrorizmus elleni küzdelem nagyon fontos kihívás a NATO számára. A tagállamokra nézve "nagy veszélyt jelent a migrációs válság, a Földközi-tengeren át zajló illegális migráció, illetve a Balkán térségében jelentkező illegális migrációs nyomás", az ezzel összefüggő embercsempészet, terroristák bejuttatása államainkba - sorolta.

Hozzátette: ezért a varsói NATO-csúcs napirendjén a földközi-tengeri flotta megerősítése, az Iszlám Állam elleni fellépés is szerepelt; Magyarország részt vállal az iraki kurd erők kiképzésében, és Jordániának is segítséget kínál.

Arra törekedve, hogy az Iszlám Állam ne tudjon terjeszkedni olyan mértékben, ahogyan ezt tette, a NATO úgy döntött, hogy igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy Líbia is stabil maradjon - folytatta a miniszter.

Arról, hogy a NATO tagországai szombaton abban állapodtak meg, hogy fenntartják a szövetség stabil katonai jelenlétét Afganisztánban, Simicskó István elmondta: a migráció, a terrorizmus kezelése szempontjából is fontos, hogy Afganisztán térségében a szövetséges szerepvállalás keretében Magyarország hozzájáruljon ahhoz, hogy "stabilizáljuk a megfelelő erőket".

Több mint 100 magyar katona továbbra is vesz részt az afganisztáni misszióban, emellett Magyarország "anyagi segítséget is nyújt a helyi afgán erőknek, melyek együttműködnek a nyugati világgal" - mondta el a magyar miniszter. A meghosszabbított misszió időtartama "nyilván egy későbbi döntésnek lesz majd eredménye" - jegyezte meg.

Kitérve a NATO-t keleti irányból érő kihívások kezelésére, a miniszter hangsúlyozta: az elrettentés, a megerősített katonai jelenlét mellett az Oroszországgal folytatott nyitott párbeszéd is fontos, hiszen "Európa stabilitása megköveteli, hogy ne csukjuk be az ajtót, hanem folytassunk dialógust az oroszokkal is".

Címkék: katona, nato

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 07. 07:10, kedd | Külföld

Spanyolországban csaknem két és fél millióan eshettek át a koronavírus-fertőzésen

Spanyolországban csaknem két és fél millióan, a lakosság 5,2 százaléka eshetett át a koronavírus-fertőzésen, vagyis nem alakulhatott ki közösségi immunitás a vírussal szemben

2020. Július 07. 05:00, kedd | Külföld

Ismét ezer fölött van az aktív koronavírus-betegek száma Ausztriában

Ismét ezer fölé emelkedett a még kezelésre szoruló koronavírusos betegek száma Ausztriában, az egészségügyi minisztérium hétfői jelentése szerint 1012 aktív beteget tartanak nyilván.

2020. Július 06. 16:05, hétfő | Külföld

Egzotikus békát fedeztek fel egy walesi élelmiszerbolt banánjai között

Apró, egzotikus békát fedeztek fel egy walesi élelmiszerbolt banánjai között, a rejtőzködő kétéltű több mint 8000 kilométert tett meg Kolumbiából - írta a BBC hírportálja hétfőn.

2020. Július 06. 15:04, hétfő | Külföld

Izrael sikeresen felbocsátott egy kémműholdat

Izrael sikeresen felbocsátott egy újabb kémműholdat - jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet hétfőn.