Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. Április 17. 06:00, szombat | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

A nagy-britanniai járványhelyzet további jelentős javulását mutatják az új számok

A nagy-britanniai járványhelyzet további jelentős javulását mutatják az új számok

A nagy-britanniai koronavírus-járvány terjedésének folytatódó, jelentős ütemű visszavonulását mutatják a pénteken közzétett új mérőszámok.

A brit statisztikai hivatal (ONS) közölte, hogy széleskörű lakossági próbaszűrésekre alapuló becslése szerint Angliában - az Egyesült Királyság messze legnépesebb országában - jelenleg 112 600 lehet a koronavírus-fertőzöttek száma.

Ez azt jelenti, hogy Angliában minden 480 emberre jut egy fertőzött, vagyis a lakosság hozzávetőleg 0,21 százalékának szervezetében van jelen a koronavírus.

Az ONS számítási módszertana egy hónappal ezelőtt 160 200, két hónapja még 481 300 angliai fertőzöttet valószínűsített. Az akkori vizsgálatok alapján azokban az időszakokban az angol lakosság 0,29, illetve 0,88 százaléka volt koronavírus-fertőzött, vagyis jelenleg nem egészen az egynegyede a két hónappal ezelőttinek a lakosságarányos aktív fertőzöttségi ráta Angliában.

A brit kormány készenléti helyzetekben működő tudományos tanácsadó testületének (SAGE) legfrissebb, ugyancsak pénteken ismertetett számításai szerint az R reprodukciós ráta Angliában 0,7 és 1 között van.

Az alsó becslési szint minimálisan csökkent, mert a múlt héten még 0,8 volt.

Az új becslés azt mutatja, hogy tíz fertőzött átlagosan 7-10 másik embernek adja át a koronavírus-fertőzést.

A SAGE valószínűségi eloszlásokon alapuló számítási módszertana szerint ugyanakkor az 1-es felső becslési szint is a legnagyobb eséllyel a járvány terjedésének lassulását jelzi. A testület közölte: e módszertan alapján a 0,7-1 közötti R ráta azt jelenti, hogy az újonnan bekövetkező koronavírus-fertőződések száma minden egyes nap átlagosan 1 és 6 százalék közötti ütemben csökken az előző 24 órához képest.

A SAGE pénteki kimutatása szerint a 9 milliós Londonban, a nagy-britanniai koronavírus-járvány korábbi gócpontjában jelenleg 0,8-1,1 az R mérőszám.

A tudományos testület számításai alapján a brit fővárosban 5 százalékos csökkenés és stagnálás között mozog a naponta bekövetkező új koronavírus-fertőződéses esetek száma az előző 24 órához mérve.

A vizsgált többi angliai térségben 0,6-0,9 és 0,7-1,1 között járnak a becslési értékek.

A brit kormány a járványhelyzet folyamatos javulásának hatására már február végén egy szinttel alacsonyabbra csökkentette az addigi legmagasabb, ötös fokozatról a koronavírus-járvány intenzitását jelző készültséget.

A brit egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint a nagy-britanniai oltási kampány december 8-i kezdete óta 32,44 millióan kapták meg a koronavírus elleni vakcina első dózisát, a második adagból több mint 8,5 millióan részesültek.

A brit kormány célkitűzése az, hogy július végére a teljes brit felnőtt lakosság - hozzávetőleg 52,7 millió ember - megkapja a koronavírus elleni oltásnak legalább az első adagját.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.