Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Szeptember 08. 09:51, szombat | Belföld
Forrás: MTI

A mustgáz a szüreti időszak jellemző veszélyforrása

A mustgáz a szüreti időszak jellemző veszélyforrása

A mustgáz a szüreti időszakban minden évben több, akár halállal végződő balesetet is okoz.

A mustgáz a szüreti időszakban minden évben több, akár halállal végződő balesetet is okoz, pedig a tragédiák megfelelő körültekintéssel és elővigyázatossággal megelőzhetők - hívta fel a figyelmet a katasztrófavédelem az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében.

A mustgáz a must erjedése során felszabaduló szén-dioxid, színtelen és szagtalan, a levegőnél körülbelül másfélszer nehezebb gáz, amely a levegőt kiszorítva a föld közelében terül el - írta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.
A szén-dioxid belégzése, illetve az oxigénhiányos állapot hat a központi idegrendszerre, ennek jele szédülés, hányinger, illetve mentális zavar. Utóbbi azért jelent külön veszélyt, mert még ha fizikailag képes volna is a mustgázt belélegzett ember menekülni, a szellemi funkciók zavara megakadályozza a helyiség elhagyásában.
A balesetek megelőzése érdekében javasolt a pincék megfelelő szellőztetése, a hordók nagy térben való elhelyezése és gázérzékelő riasztóberendezés használata. A katasztrófavédelem arra is figyelmeztet, hogy a mustgázmérgezést szenvedett embereket csak légzőkészülék használata mellett lehet biztonsággal kimenteni. A másik segítségére siető ember ugyanis az oxigénhiányos helyiségbe lépve maga is a mustgáz áldozatává válhat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.