Városlista
2022. január 26, szerda - Vanda

Hírek

2015. Szeptember 11. 13:56, péntek | Külföld
Forrás: MTI

A migrációs válságról tárgyalt Orbán Viktor a bajor miniszterelnökkel

A migrációs válságról tárgyalt Orbán Viktor a bajor miniszterelnökkel

Telefonon egyeztetett az európai migrációs válsághelyzetről pénteken Horst Seehofer bajor miniszterelnök és Orbán Viktor miniszterelnök - közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI-vel.

Tájékoztatása szerint a felek egyetértettek abban, hogy a migránsok egyre növekvő száma ma az Európai Unió egyik legnagyobb kihívása, amellyel csak az összes EU-tagállam és -intézmény szolidaritáson alapuló együttműködése, valamint az érvényben lévő uniós jogszabályok maradéktalan betartása útján lehet megbirkózni.

Orbán Viktor szerint Magyarország rendkívüli erőfeszítéseket tesz a schengeni övezet határainak megvédésére, és ez a helyzet azért állt elő, mert Görögország nem tartja és tartatja be területén az Európai Unió jogszabályait.

A megbeszélésen elhangzott: Bajorország terhelhetősége határához érkezett a migráció egyre nagyobb méretei miatt.

Orbán Viktor nagy megértést mutatott a bevándorlási célponttá vált Németország növekvő terhei kapcsán. A miniszterelnökök szilárd meggyőződése szerint a leghatékonyabb megoldást az jelentené, ha a meglévő európai szabályokat és mechanizmusokat újból teljes mértékben és következetesen alkalmaznák az EU egész területén.

A felek egyetértettek abban, hogy mindent meg kell tenni a schengeni megállapodás fenntartásáért és megőrzéséért, amely az európai polgárok biztonságának és szabad mozgásának alapja.

A schengeni rendszer most komoly próbatétel alatt áll, ugyanakkor ez az európai egység magja - hangoztatta a két miniszterelnök. Most az a legfontosabb, hogy elősegítsünk és támogassunk minden olyan döntést, amely az EU külső határainak védelmét biztosítja - szögezte le Orbán Viktor, hozzátéve: szükség esetén az Európai Uniónak fizikai értelemben is át kell vennie a külső határok őrzését Görögországtól.

Elhangzott: a határvédelem terén Magyarországnak is szüksége van az EU-tagállamok és az európai intézmények támogatására és együttműködésére - számolt be az MTI-nek a megbeszélésről Havasi Bertalan.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 25. 12:57, kedd | Külföld

Szándékosan fertőzte meg magát az omikron változattal egy belga volt profi kosárlabdázó

Pieter Loridon egykori belga profi kosárlabdázó szándékosan megfertőzte magát a koronavírus omikron variánsával, hogy megkapja az immunitást igazoló tanúsítványt - jelentette hétfőn a The Brussels Times hírportál.

2022. Január 25. 11:02, kedd | Külföld

A fertőzöttek száma 354,8 millió, a halálos áldozatoké 5,604 millió a világon

A világon 354 788 076 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 5 604 293 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem kedd reggeli adatai alapján.

2022. Január 25. 08:00, kedd | Külföld

Februárban szűnik meg az Angliába utazók érkezés utáni tesztelési kötelezettsége

Februárban szűnik meg a külföldről Angliába utazók érkezés utáni koronavírus-tesztelési kötelezettsége - jelentette be hétfőn Grant Shapps brit közlekedési miniszter.

2022. Január 25. 07:00, kedd | Külföld

Fizetőssé válik az elektromosautó-töltés az autópályákon Horvátországban

Horvátországban hétfőtől a legtöbb helyen fizetőssé válik az elektromosautó-töltés az autópályákon - közölte a Horvát Elektromos Művek (HEP) ELEN nevű elektromos villámtöltő-hálózata honlapján.