Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Június 25. 17:03, kedd | Belföld
Forrás: http://www.hirado.hu

A melegedő klímában összezsugorodhatnak a bölények

A melegedő klímában összezsugorodhatnak a bölények

Az amerikai prérin barangoló bölények egy új kutatás szerint összezsugorodhatnak a klímaváltozás következményeként.

Joseph Craine, a Kansasi Állami Egyetem biológusa azt szerette volna kideríteni, a regionális klíma miként befolyásolja az állatok testméretét. Ennek érdekében országszerte több mint 250 ezer egyed adatait gyűjtötte be.

Kiderült, hogy a forró, száraz régiókban lévő csordák kevesebbet nyomnak, mint a hűvösebb, nedvesebb területeken élők. Az átlagos dél-dakotai bika durván 860 kilogrammot nyomott, míg az átlagos oklahomai – amely melegebb környezetnek van kitéve – 590 kilogramm volt. A vizsgálatot a PLoS One folyóirat közölte.

A kutató szerint a két állam hőmérsékleti különbsége mintegy 11 fok, ami háromszorosa a hőmérséklet következő 75 évre előrevetített növekedési arányának. „Ez igen nagy különbség és jóval meghaladja a legrosszabb forgatókönyvi értékeket. Ugyanakkor jól jelzi, hogy a hosszú távú melegedés hatással lesz a bölényre, és erre a következő 50-75 évben sor is kerülhet.”

Craine úgy hiszi, a testméreti eltérés a fű minőségét érintő különbségekben kereshető. A száraz, meleg régiókban a füvek általában kevesebb fehérjét tartalmaznak, mint a hűvösebb, nedvesebb területeken élők. A proteinhiány a bölény korai életszakaszában lassítja a növekedést, így kisebb testű kifejlett egyedeket eredményez.

Más növényevők, mint a szarvasmarhák, valószínűleg hasonló változásokkal néznek majd szembe a melegedő klímában – mondja Craine. Bár további kutatásokra van szükség, hogy előrevetíthessék a melegedés hatásait a prérire, Craine úgy hiszi, a szarvasmarhaipar több mint egymilliárd dollárnyi veszteséggel nézhet szembe a következő 75 évben a hanyatló fűminőség miatt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár