Városlista
2019. január 17, csütörtök - Antal

Hírek

2019. Január 04. 07:24, péntek | Életmód
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

A marhahús-fogyasztás csökkentése kedvező az ember és a környezet számára

A marhahús-fogyasztás csökkentése kedvező az ember és a környezet számára

Aki szeretne egészségesebben élni és a környezetet védeni, annak kevesebb marhahúst kellene fogyasztania.

Emellett az alternatív fehérjeforrásokra váltás világszerte akár 2,4 százalékkal csökkentheti a táplálkozással összefüggő haláleseteket, sőt, ez a gazdagabb országok esetében akár 5 százalék is lehet egy csütörtökön megjelent tanulmány szerint.

Az Oxford Martin Schoolnak a Világgazdasági Fórum (WEF) számára készített kutatásából az is kiderül, hogy 2010-ben a marhahús-előállítás az élelmiszertermeléssel kapcsolatos üvegházhatású gázok kibocsátásának 25 százalékáért volt felelős. Az alternatív fehérjeforrások azonban jelentősen csökkenthetik a kibocsátást.

Kétszáz kilokalória tápértékű marhahús előállítása 23,9 kilogramm szén-dioxid kibocsátásával jár. Összehasonlításul ugyanennyi tápértékű bab, búza vagy dió előállítása során csupán egy kilogramm, vagy ennél is kisebb mennyiségű szén-dioxid kerül a légkörbe. Egyéb fehérjeforrások előállításánál ez az érték némileg magasabb, de még mindig jóval alacsonyabb, mint a marhahús esetében: a tofunál három kilogramm, a sertéshúsnál négy kilogramm, a csirkehúsnál pedig hat kilogramm körüli mennyiséggel kell számolni.

A Világgazdasági Fórum környezetvédelmi szakértője, Dominic Waughray hangsúlyozta, hogy a jövőben aligha lesz lehetséges, hogy a világ hús iránti keresletét fenntartható módon fedezni lehessen. Hozzátette azonban azt is: "ez a tanulmány megmutatja, hogy lehetséges elegendő tápanyagot előállítani tízmilliárd ember számára és javítani ezzel az emberek egészségi állapotát, anélkül, hogy ehhez szükségszerűen le kellene mondani a húsról". Ugyanakkor fontos, hogy a hústermelésnek hatékonyabbnak kell lennie, és a fogyasztóknak sokoldalúbban kell táplálkozniuk.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Január 17. 05:00, csütörtök | Életmód

Képesek voltak kutatok lelassítani a szklerózis multiplex súlyosbodását

Őssejt-transzplantációval amerikai kutatóknak sikerült lelassítani a szklerózis multiplex betegség súlyosbodását a kór relapszáló-remittáló típusa esetében - adta hírül az Amerikai Orvostársaság folyóirata, a JAMA.

2019. Január 14. 13:09, hétfő | Életmód

A hanyag testtartás szinte népbetegség

A hanyag testtartás szinte népbetegség, de az ezzel járó tünetek egyszeri kezeléssel megszűnnek - hívta fel a figyelmet Liska-Mohai Marianna testtartás-specialista az M1 aktuális csatorna műsorán hétfőn.

2019. Január 11. 08:50, péntek | Életmód

Vénába ültetett szivacskával csökkentenék a kemoterápia mellékhatásait

Vénába ültetett kicsin, 3D nyomtatású szivacskával csökkentenék a kemoterápia mellékhatásait, többek között a hajhullást és a hányingert. Az eddig állatokon tesztelt eszköz klinikai próbáit tervezik amerikai tudósok

2019. Január 09. 08:52, szerda | Életmód

25 év alatt 27 százalékkal csökkent a rákbetegség miatti halálozás aránya

Az Amerikai Rák Társaság kedden nyilvánosságra hozott jelentése szerint 25 év alatt 27 százalékkal csökkent a rákbetegség miatti halálozások aránya az Egyesült Államokban.