Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Július 15. 12:16, hétfő | Életmód
Forrás: http://www.kamaszpanasz.hu

A lyme-kór tünetei és kezelése

A lyme-kór tünetei és kezelése

A közhiedelemmel ellentétben a kullancsok nem a fákról "támadják" meg áldozataikat és nem is kizárólag az erdőben jelenthetnek veszélyt, hanem a fűben, bokrok alacsony ágain tartózkodnak.

A közhiedelemmel ellentétben a kullancsok nem a fákról "támadják" meg áldozataikat és nem is kizárólag az erdőben jelenthetnek veszélyt, hanem a fűben, bokrok alacsony ágain tartózkodnak, és az arra sétáló állatok szőrébe, vagy az ember ruháira akaszkodnak fel. Vigyázzunk egészségünkre, és óvjuk magunkat a kullancsok támadásától az őszi kirándulások alatt!


A kullancsok kedvenc élőhelye az erdő, valamint a dús aljnövényzet, a magas páratartalmú környezet. Mivel a kullancsok szívesen vannak kb. fél méteres magasságú fűben, a gyerekek még inkább ki vannak téve a kullancscsípés veszélyének.

A várakozó kullancs az áldozat melegét és szagát érzékelve támad és akaszkodik fel az állatokra, emberekre. Nem szereti a fényt, ezért a ruha alá próbál bebújni. Leginkább a lágyabb bőrrészeket kedveli, mint az ágyék, a hónalj, a térdhajlat, a törzs, de a hajas fejbőr is gyakori célpontja lehet.

A kullancs ormányát a bőrbe előzetes érzéstelenítést követően szúrja be. Az esetek többségében csak viszketést érzünk a csípés helyén.


Minél hamarabb távolítsuk el!
A kullancsok egy része több súlyos betegséget terjeszthet, ezért minden kirándulás és szabadban töltött nap után alaposan át kell vizsgálni az egész testfelületet. Akkor vagy veszélyeztetett, ha a kullancsok érési fázisának megfelelő időpontokban (ez általában április-május vagy augusztus-szeptember hónapokban) olyan területre utazol, ahol magas a kullancsok fertőzöttsége (ilyen hazánkban elsősorban a Dunántúli- és Északi-középhegység), és ott kirándulsz, szabadidős tevékenységet folytatsz vagy dolgozol. Különösen veszélyeztetettek azok, akik mezőgazdasági vagy erdőgazdasági munkát végeznek. Mivel a nagy meleget a kullancsok nem szeretik, leginkább a nyár közepén, illetve a nyár nagy részén a déli órákban kisebb az aktivitásuk.

Abban az esetben, ha kullancsot találsz, minél előbb távolítsd el, mert minél több időt tölt a bőrben, annál nagyobb a veszélye a fertőzésnek. A kullancs eltávolítása történhet körömmel, csipesszel, de fontos, hogy elkerüld a potrohának a szétnyomását, beolajozását. A köztudattal ellentétben nem baj, ha a kullancs ormánya beleszakad a bőrbe, mert az a szálkához hasonlóan kilökődik a bőrből.

A kullancs által terjesztett leggyakoribb betegségek


Lyme-kór: A kullancs eltávolítását követő 3-30 napban fontos, hogy figyeljd a bőrödet, mivel az egyik általa terjesztett betegségnek, a Lyme-kórnak már ekkor kialakulhat az egyik tünete, az úgynevezett vándorló bőrpír. A tünetre az jellemző, hogy a kullancscsípés helyén kis piros folt alakul ki, mely a szélek felé terjed, közepe kifehéredik és az elváltozás gyűrű alakú lesz, majd a testen számos helyen ugyanilyen elváltozás jelentkezik. Ha ilyet észlelünk, azonnal keressük fel háziorvosunkat! Sajnos a Lyme-kór ellen védőoltás nem létezik, fertőzés esetén antibiotikum kezelésre van szükség.

Agyvelőgyulladás: A másik, kullancs által terjesztett betegség az agyvelőgyulladás. A kialakult fertőzés ellen sajnos nincs vírusellenes kezelés. A hatékony védelmet a megelőzés jelenti, amit időben adott védőoltással biztosíthatunk, amit jóval a fertőzésveszélyt (például a tervezett utazás) megelőzően kell adni.

A védőoltás beadása után a szervezet védő hatású ellenanyagot termel a vírus ellen. Amikor egy későbbi időpontban egy fertőzött kullancs megcsíp, már védett leszel a betegséggel szemben. Érdemes a védőoltást beadatni minden gyermeknek és felnőttnek, akik akár hosszabban, akár csak átmenetileg fertőzött vidéken tartózkodnak.

A kullancscsípéssel járó fertőzések megelőzése érdekében - a védőoltás mellett - ajánlatos a zárt öltözék, illetve a rovarriasztók és -irtók alkalmazása is.

A legfontosabb szabály az, hogy minden szabadban töltött nap után nézzük át családtagjaink bőrét, hiszen ha a kullancs rövid ideig volt a bőrben, a fertőzés kialakulása mindkét veszélyes betegség tekintetében igen valószínűtlen.

(WEBBeteg)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Életmód

Kétezer boltban csak magyar zene szól egy napig

Több mint kétezer üzletben, szállodában, étteremben és benzinkúton kizárólag magyar zene szól május 9-én.

2024. Április 28. 08:55, vasárnap | Életmód

Fonogram-díjátadó: a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló és a Góbé is nyert

Mások mellett a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló, Saya Noé, a Thy Catafalque és a Góbé is Fonogram-díjat kapott a szombaton a budapesti Barabás Villában tartott eseményen.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől