Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2018. November 29. 17:04, csütörtök | Külföld
Forrás: Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti:

A Kreml ismertette a Putyin-Trump-találkozó napirendjét

A Kreml ismertette a Putyin-Trump-találkozó napirendjét

A stratégiai stabilitásról, a kétoldalú kapcsolatokról és a regionális konfliktusokról kíván tárgyalni Donald Trumppal Vlagyimir Putyin orosz elnök kettejük szombaton tartandó Buenos Aires-i találkozóján.

Ezt Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön Moszkvában jelentette be újságíróknak. Mint mondta, Putyin elsősorban a kétoldalú viszonyról szeretne eszmecserét folytatni Trumppal. Úgy vélekedett, hogy a feleknek nem minden kérdésben kell megegyezni, de kommunikálni kötelező egymással, ami az egész világ érdekében áll.

Peszkov elmondta, hogy Putyin és Trump a G20-csoport argentínai csúcstalálkozójának alkalmából ül le külön tárgyalni, szombaton helyi idő szerint dél körül, a harmadik munkatanácskozás előtt, ezért az időkeretek "meglehetősen kemények" lesznek. A szóvivő elmondta, hogy orosz elképzelés szerint indításként a két elnök négyszemközti megbeszélést tart majd, azután pedig a delegációk tagjainak bevonásával megkezdődnek a kétoldalú hivatalos tárgyalások, amelyek mintegy egyórásak lesznek.

A találkozó megtartásával kapcsolatban kételyek merültek fel, mert Trump a Kercsi-szorosban történt vasárnapi orosz-ukrán tengeri incidens nyomán kijelentette: még nem döntötte el, hogy találkozzon-e Putyinnal Buenos Airesben. Az amerikai elnök úgy fogalmazott: "nem szeretem ezt az agressziót, egyáltalán nem akarok ilyen agressziót".

Jurij Usakov, az orosz elnök külügyi tanácsadója szerda este azt mondta, hogy a találkozót alaposan előkészítették, és hogy a megbeszélendő témák köre teljes egészében a két vezető döntésétől függ.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.