Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. Október 27. 14:33, kedd | Külföld
Forrás: http://valasz.hu/

A Közel-Kelet és Ukrajna után itt az újabb világkonfliktus?

A Közel-Kelet és Ukrajna után itt az újabb világkonfliktus?

Még, még, még, ennyi nem elég – mondhatnánk, de hát kinek van kedve ilyen időkben viccelődni? Mindenesetre láttunk már annál megnyugtatóbb helyzetet, mint amikor amerikai hadihajók demonstratív tengeri járőrözése miatt őrjöng Kína.

A Dél-kínai tenger a világ egyik legfontosabb hajózási útvonala, a világkereskedelem harminc százaléka a Kína, Tajvan, Vietnam, Fülöp-szigetek és Malajzia határolta térségen megy keresztül.

Ráadásul halban gazdag, komoly ásványkincseket rejtő vizekről van szó, nem csoda hát, ha minden ország szeretné ellenőrizni a térséget.

Természetesen a kínaiaknak vannak a legerősebb érveik, flottájuk, nekiláttak hát berendezkedni az elvben a nemzetközi vizeken található szigeteken.

Sajnos nem csak pingpongasztalokat meg pandamaci-simogatókat állítottak fel, hanem katonai repülőteret meg kikötőket építenek, ami az összes többi érintettet, plusz a hajózástól függő Japánt meg a térségben játékos Egyesült Államokat is bosszantja.


Műholdfelvétel az egyik mesterséges szigetről
Fotó: AFP/Europress

Most az USA elérkezettnek látta az időt, hogy aggódó térségbeli szövetségesei megnyugtatására erőt demonstráljon: ma a Spratley-szigetek elnevezésű csomóponttól mindössze tizenkét tengeri mérföldre haladt el az amerikai haditengerészet egyik rombolója.

A kínai válasz már-már a migránsválság-ügyben pörgő magyar Külügyminisztérium hangvételét idézte: Peking szerint az amerikai akció „Kína szuverenitását fenyegeti” és „aláássa a térség békéjét és biztonságát.”

Még szerencse, hogy kínai barátaink nem hallottak a gyalázkodó metaforák kitalálásában verhetetlen horvát miniszterelnökről.

Az amerikai válasz természetesen a „nincs itt semmi látnivaló”, egy magasrangú hadügyminisztériumi forrás a Fox News-nak azt mondta, a nemzetközi jognak megfelelő műveletet végeztek és ezt a tevékenységet tengeren és levegőben is folytatni fogják.

Ki mondta, hogy nem lehet még a mostaninál is nagyobb káosz a világban, Sajókám?

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak