Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. Február 02. 07:00, kedd | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

A koronavírus-megelőzésben is segíthet majd a magyar készítmény

A koronavírus-megelőzésben is segíthet majd a magyar készítmény

A koronavírus-fertőzés megelőzésében is segíthet majd az állatokon már tesztelt magyar készítmény

- mondta Kacskovics Imre immunológus, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) természettudományi karának dékánja hétfőn az M1 aktuális csatornán.

A koronavírus elleni gyógyszer kifejlesztésére alakult magyar konzorcium vezetője a műsorban hangsúlyozta: a készítmény a befecskendezéstől számított néhány órán belül védetté teszi a szervezetet.

Elmondta, egy fehérjetípusú gyógyszert fejlesztettek ki, amely az antitestekhez hasonlóan befedi a koronavírus tüskefehérjéit, ezáltal megakadályozva, hogy a vírus a sejtek receptorához kapcsolódjon, vagyis hogy megfertőzze a sejteket.

A kifejlesztett gyógyszerrel részben azonos molekulát pár évvel ezelőtt egy gyógyszercég vérnyomásgyógyszerként embereken már tesztelte, eszerint bizonyítottan nem okoz mellékhatásokat a hatóanyag. Ennek a szernek az újbóli tesztelése, alkalmazása koronavírus-járvány idején azzal a reménnyel éltet, hogy hasonlóan biztonságos lesz a koronavírus ellen is - fogalmazott a kutató.

Hozzátette: a Debreceni Egyetemmel közös munkában próbálják úgy alakítani a molekulát, hogy a gyógyszer vérnyomásra vonatkozó hatása megszűnjön, de vírus-megkötőképessége megmaradjon.

Elmondta: először minden hatóanyagot kémiailag elemeztek, majd sejttenyészeten, és később aranyhörcsögökön tesztelték a hatóanyagokat.

Számos állatkísérletet kell még elvégezni, majd toxikológiai vizsgálatok következnek, ezután fordulhatnak a hatóságokhoz, hogy elkezdődjön a klinikai tesztelés fázisa - tudatta Kacskovics Imre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni