Városlista
2021. április 15, csütörtök - Tas, Anasztázia

Hírek

2012. Február 10. 07:40, péntek | Sport
Forrás: mno.hu

A Körcsarnokban küzdenek az olimpiáért

A Körcsarnokban küzdenek az olimpiáért

Rekordlétszámú mezőny, ötvenhat ország több mint kétszáz cselgáncsozónője lép tatamira a hét végén a Körcsarnokban sorra kerülő Hungária-kupán.

A nagy érdeklődés nem a véletlen műve, a viadal az olimpiai kvalifikációs sorozat állomása.

Budapesten évente változik, hogy a Hungária-kupát a férfiak vagy a nők részére írják ki, s idén a gyengébb nem a soros. Egyidejűleg Ausztriában férfi Világkupát (Vk) rendeznek, jövőre pedig, miként tavaly is történt, a mezőny helyet cserél. A 49. Hungária-kupa bekerült a sportág olimpiai kvalifikációs sorozatába is, emelve a rangját, ugyanakkor az is igaz, hogy azon állomások közé tartozik, ahol a legkevesebb pontot lehet gyűjteni. A Világkupákon a győztes csak száz pontot kap, míg Grand Prix-n kétszáz, Grand Slam-versenyen háromszáz jár az aranyérem mellé, és értelemszerűen a Vk-versenyeken a további helyezettek is arányosan kevesebbet kapnak. Ám mivel a kvalifikációban az elmúlt tizenkét hónapban mindenkinek az öt legjobb eredményét veszik figyelembe (s hozzá a 13-24. hónapok között ugyancsak ötöt), tanácsos több versenyen is indulni, és a kevés pont is sokat érhet. Főleg azok számára, akik a határon billegnek, s majd csak néhány ponton múlik, hogy súlycsoportjukban a rangsor legjobb tizennégy versenyzője között lesznek-e – nemzetenként egy fővel számolva –, mert a nőknél ők jutnak ki Londonba.

Ami a magyar versenyzőket illeti, négy kvótával számolhatunk. Csernoviczki Éva a 48 kg-ban, Mészáros Anett a 70 kg-ban, Joó Abigél a 78 kg-ban egyaránt az 5. helyen áll, Karakas Hedvig az 57 kg-ban a 11. Őket már londoni résztvevőknek tekinthetjük, Karakas kiesésének is csak elméleti lehetősége van. A kétszeres vb-ezüstérmes és Európa-bajnok Mészáros térdsérülése után még nem léphet tatamira, a tavaly vb-3. és Eb-2. Csernoviczki pedig éppen ellenkezőleg, a sűrű versenyprogramja miatt hagyja ki a Hungária-kupát. Mészáros és Csernoviczki a rendezvény „háziasszonyai” lesznek, és utóbbi a Magyar Judo Szövetség formabontó csütörtöki sajtótájékoztatóján is szerepet vállalt. Ő ellenőrizte, hogy a dzsúdógiba öltözött felszólalók – köztük Tóth László, a szövetség elnöke, Nagy György főtitkár és Illyés Miklós szakmai alelnök – felszerelése szabályos-e.

Az Európa-bajnok Joó Abigél és a vb-3. Karakas Hedvig majd a hét végén öltözik be, és a rekordlétszámú mezőny, az ötvenhat ország több mint kétszáz cselgáncsozónője között is éremesélyes. Bár a legjobbjaik közül csak ketten jönnek, a japán csapat így is nagyon erős lesz, miként a kubai, a kínai, a mongol, az amerikai, az orosz és a spanyol válogatott is. Utóbbiban szerepel az az Isabel Fernandez is, aki február 1-én volt negyvenesztendős. S ő a mezőny legnevesebb versenyzője: a 2000-es olimpia bajnoka, aki 1996-ban bronzérmes volt az ötkarikás játékokon, emellett világ- és hatszoros Európa-bajnok. Ám ahhoz, hogy kijusson Londonba, hét versenyzőt kellene megelőznie az 57 kg-os kategória rangsorában.

A Hungária-kupán szombaton a 48, az 52 és az 57, míg vasárnap a 63, a 70, a 78 és a +78 kg küzdelmeit bonyolítják le. Az előcsatározások mindkét napon 10, az éremmérkőzések 16 órakor kezdődnek. A belépés ingyenes a Körcsarnokba.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Április 15. 12:31, csütörtök | Sport

Megpróbálunk majd a maximumon menni!

Igazi legendás pályákon kilenc gyors vár a Juhász Csabira és régi-új navigátorára három különböző szakaszon, a Boldogkő ralin.

2021. Április 15. 11:06, csütörtök | Sport

Hasznos kilométereket gyűjtöttünk!

Kategóriájuk ötödik helyén ért célba a Sopia-NET Orfű Rally az Intercars Kupáért versenyen, az Ifj. Szőke András - Gyabronka Miklós Rally páros.

2021. Április 14. 15:01, szerda | Sport

Kovács Bálint dupla győzelmet aratott a Spanyol Superbike Bajnokság jerezi nyitófordulójában

A H-Moto Team élversenyzője kétszeres jerezi futamgyőztesként érkezett haza a Spanyol Superbike Bajnokság szezonnyitó versenyhétvégéjéről

2021. Április 14. 10:41, szerda | Sport

F3+F4 = Gender Racing 2021

Ha röviden akarjuk leírni, akkor a fenti képlettel számol az idei versenyszezonra a hazai autósport legsikeresebb formula autós csapata.