Városlista
2020. július 6, hétfő - Csaba

Hírek

2013. Január 08. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: mno.hu

A kocsi, amiből csak egy van a világon

A kocsi, amiből csak egy van a világon

Ez a gyönyörű koncepcióautó mindössze egy példányban létezik, és olyan sikerautók formavilágát ihlette meg, mint a legendás Corvette, a Buick Riviera, vagy a Cadillac Eldorado.

A General Motors formatervezői az ötvenes évek közepén a konkurenciát megelőzve teljesen új irányvonalat álmodtak meg a márkának. Minden tudásukat és tehetségüket beleadták az almazöld fényezésű tanulmányautóba, amely a Chevrolet Biscayne nevet kapta, és 1955-ben rántották le róla a leplet a Motorama kiállításon.

Az autó motorjáról is tegyünk említést, a vadonatúj fejlesztésű, 4342 köbcentiméteres V8-as blokkról: sima járásával és erős teljesítményével kimagaslott az akkori mezőnyből. A Motorama kiállításon hatalmas sikert aratott a Biscayne, érdemes alaposan megnéznünk a korát megelőző panoráma-szélvédőt, a gyönyörű oldal- és farkialakítást, valamint a békaszemekhez hasonlító fényszórókat. A remek fogadtatás ellenére ebben a formában sosem került gyártásba a Biscayne, sőt a GM vezetősége be akarta zúzatni, azonban a feladatra megkért autószerelők inkább elrejtették a telepen, és csak évtizedekkel később került elő.

Irányt mutatott a Biscayne

A Biscayne oldalán végigfutó, rakétaformájú karosszériaív aztán egy az egyben átkerült az 1956-ban piacra dobott, második generációs Corvette-re, emellett a Buick Riviera és a Cadillac Eldorado Brougham is magán viselte a koncepcióautó egyes megoldásait. A teljesen felújított Chevrolet Biscayne jelenleg Joe Bortz autógyűjtő tulajdonában van, aki komoly megbecsülésnek örvend a szakmában. Bortz úr gyakorlatilag romokból építette újjá a csodálatos gépjárművet, és a pénz nem számít alapon minden hiányzó alkatrészt legyártatott a korabeli fotók és tervek alapján. Az almazöld csodát 2008-ban mutatták be újra a közönségnek, és azóta szinte minden kiállításról díjat visz haza a tulajdonosa.

Címkék: autó, General Motors

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 05. 14:38, vasárnap | Belföld

Veszélyesek lehetnek az autóban hagyott alkoholtartalmú kézfertőtlenítők

Veszélyesek lehetnek az autóban hagyott alkoholtartalmú kézfertőtlenítők - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára vasárnap.

2020. Július 05. 14:36, vasárnap | Belföld

Lezuhant egy vitorlázógép Miskolcon

Felszállás közben a földre zuhant egy vitorlázó repülőgép a miskolci repülőtéren vasárnap délelőtt - közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI-vel.

2020. Július 04. 18:22, szombat | Belföld

Július közepéig várja a kerékpárosbarát pályázatokat az ITM

Július 15-én délig elektronikus úton lehet jelentkezni a kerékpáros település és a kerékpárosbarát Magyarország idei pályázati kiírásaira - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szombaton az MTI-vel.

2020. Július 04. 17:21, szombat | Belföld

Halünneppé tennék július második szombatját a bajai hungarikum révén

Országos halünnepet szeretnének július második szombatján a bajaiak. A Bajai Halászléfőző Bajnokok Egyesülete és a város önkormányzata kezdeményezéséhez országszerte több tucat vendéglátóhely csatlakozott