Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. December 10. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: MTI

A Kárpát-medence bronzkori ásatásait összegző könyv és konferencia

A Kárpát-medence bronzkori ásatásait összegző könyv és konferencia

Átmenetek a bronzkorba (Transitions to the Bronze Age) címmel hét ország tudósainak 13 tanulmányát tartalmazza az a kötet, amely a 2010-es hágai Európai Régészeti Konferencia bronzkori szekciójának előadásait foglalja össze és kedden mutatják be az MTA BTK Régészeti Intézetében konferencia keretében.

A könyvben - amelyet az Archaeolingua Kiadó gondozott - angol, magyar, lengyel, ukrán, német, román és cseh régészek előadásaikban különböző korszakok átmeneteivel foglalkoztak és azt vizsgálták, hogy mi változik két nagyobb korszak határán a Kr. e. 2500-1500 közötti időszakban a kapcsolatrendszerek anyagi kultúrájában és az emberek közti kapcsolatokban - mondta el Kulcsár Gabriella régész, az MTA BTK Régészeti Intézetének tudományos főmunkatársa az MTI-nek.
Beszélt arról is, hogy a konferencián szó lesz a Kaukázus és a Kárpát-medence között húzódott nagy kommunikációs zónáról, amelyre a lelőhelyek tárgyi anyagaiból és az emberi viszonyok geokémiai vizsgálatából derült fény.
"A Kr. e. 2500 és 1500 közötti periódusban, a kora és középső bronzkor időszakában jelentős társadalmi változások zajlottak a Kárpát-medencében - egy addig ismeretlen fémtípus, a bronz megjelenése innovációk sorát vonta maga után, de átalakult a településszerkezet, és megváltoztak a temetkezési szokások is" - mutatott rá az archeológus.
Az Országos Tudományos Kutatási Alapprogram (OTKA) segítségével 2014-től tovább vizsgálják a Kr.e. 2500-1500 közötti időszak vándorlásait, főként a temetkezéseket - 14 temető 700 temetkezését - mert kiderülhet, milyen nagy változások voltak az adott ezer év kultúrájában - magyarázta a régész.
A mai Magyarország területén a kora és középső bronzkorban élt népcsoportok ezeréves történetének a korábbinál sokkal alaposabb vizsgálatára vállalkoznak az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont szakemberei, ugyanis vannak dunántúli, Budapest környéki, alföldi és dél-alföldi ásatások, amelyeket hagyományos és új módszerekkel együtt fognak vizsgálni.
Az ezeréves perióduson belül azok a korszakok élveznek elsőbbséget, amelyekben a kutatási adatok tanúsága szerint új népcsoportok érkeztek a Kárpát-medencébe. Közülük az egyik, a Kr. e. 2500-2400 körüli időszak, a harang alakú edények népességének megjelenése a térségben a bronzkor kezdetét jelenti a Kárpát-medencében, a másik fontos vizsgált periódus (Kr. e. 1600-1500 körül) pedig a halomsíros népesség vándorlásával kapcsolatos.
"Arra törekszünk, hogy a régészet és az antropológia módszerein túl a legkorszerűbb természettudományos eljárásokat, a radiokarbon- és stabilizotópos vizsgálat nyújtotta lehetőségeket, a későbbiekben pedig az archeogenetika eredményeit is igénybe vegyük kérdéseink megválaszolásához" - tette hozzá.
Ez a projekt európai szintű kutatásnak számít, több magyarországi és külföldi intézet vesz részt benne - összegezte Kulcsár Gabriella.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk