Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2015. Október 31. 05:00, szombat | Bulvár
Forrás: MTI

A Jupiter kilökött egy óriásbolygót a Naprendszerből

A Jupiter kilökött egy óriásbolygót a Naprendszerből

A Jupiter kilökött egy óriásbolygót a Naprendszerből 4 milliárd évvel ezelőtt - erre a következtetésre jutottak a Torontói Egyetem kutatói, akik eredményeiket a The Astrophysical Journal novemberi számában teszik közzé.

Amerikai asztrofizikusok komputeres szimulációk alapján még 2011-ben vetették fel annak a lehetőségét, hogy a Naprendszer születésekor a Jupiter, a Szaturnusz, az Uránusz és a Neptunusz mellett lehetett még egy ötödik gázóriás. Ám ha létezett egy ilyen bolygó, hová tűnhetett, mi lehetett a sorsa? A kutatók évek óta feltételezik, hogy a tettes a Szaturnusz vagy a Jupiter lehetett - olvasható a PhysOrg hírportálon.

"Elemzéseink során Jupiter került gyanúba" - hangsúlyozta Ryan Cloutier, a tanulmány első szerzője, aki elmondta, hogy a bolygók "száműzetésére" akkor kerül sor, amikor két égitest túl közel kerül egymáshoz, és ennek hatására az egyik planéta olyannyira felgyorsul, hogy leküzdi a naprendszer központi csillagának hatalmas gravitációs erejét.

Mint a kanadai asztrofizikus kifejtette, a korábbi elemzések során a tudósok nem vették a figyelembe, hogy az "erőszakos" kozmikus esemény miként hathatott a potenciális elkövetők (Szaturnusz és Jupiter) ismert holdjaira, a kis égitestek pályájára.

"Egy ilyen esemény alaposan megzavarhatta a pályájukat" - mondta az asztrofizikus. E koncepcióból kiindulva Ryan Cloutier és kollégái a holdakat és pályáikat kezdték vizsgálni. Komputeres szimulációkat végeztek a Jupiter egyik égi kísérője, a Kallisztó, valamint a Szaturnusz 3. holdja, az Iapetus mai pályája alapján, majd annak valószínűségét elemezték, hogy kialakulhatott-e a két hold ismert pályája egy "erőszakos" esemény során, amikor "gazdabolygójuk" kiűzte a feltételezett planétát a Naprendszerből.

"A bolygók közötti kölcsönhatás a holdakra is kihat" - magyarázta Ryan Cloutier.

A kanadai kutatók végül arra a következtetésre jutottak, hogy kizárólag a Jupiter lehetett a tettes, amely képes volt úgy kilökni vetélytársát, hogy egyúttal megtartotta jelenlegi pályáján a Kallisztót. A Szaturnusznak viszont aligha sikerült volna a "csel", mivel az akció során Iapetus pályája rendkívül instabillá válhatott volna. Így ma aligha keringene jelenlegi pályáján.

Címkék: űr, bolygó, Jupiter

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 11. 08:19, csütörtök | Bulvár

BRFK: filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés Budapesten

Filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés csütörtökre virradó éjjel Budapesten - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a rendőrség honlapján.

2024. Április 10. 07:32, szerda | Bulvár

Jövő vasárnapig lehet jelentkezni a Nemzeti Kibervédelmi Intézet hackerversenyére

Április 21-én éjfélig lehet jelentkezni a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetének hackerversenyére.

2024. Április 09. 07:40, kedd | Bulvár

Parancsnoki elismerésben részesültek a szombati, bosznia-hercegovinai mentésben résztvevő magyar katonák

Elismerő parancsnoki érmeket adott át Sticz László vezérőrnagy, az EUFOR Althea parancsnoka a szombati életmentő akcióban résztvevő katonáknak és a civil repülésirányítónak a Szarajevó melletti Butmir táborban

2024. Április 05. 09:32, péntek | Bulvár

Szlovákiában betiltják a mobiltelefonok használatát az általános iskolák alsó tagozatán

A szlovákiai általános iskolák alsó tagozatának első három évfolyamában teljesen, a felsőbb évfolyamokban pedig néhány kivétellel betiltják a mobiltelefonok használatát a tanulók számára