Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Október 21. 13:02, hétfő | Belföld
Forrás: MNO

A Hubble jelenti: még mindig egyben van az ISON-üstökös

A Hubble jelenti: még mindig egyben van az ISON-üstökös

Az utóbbi hetekben nagyon ellentmondásos jóslatok jelentek meg a november 28-ai napközelsége felé közeledő ISON-üstökösről.

Kutatók egy csoportja úgy érvel, hogy az üstökös magja szétesik, még mielőtt elérné napközelpontját, és az évszázad üstökösének beharangozott égitestből az évszázad lebőgése lesz.

Más kutatók – ők vannak többségen – azt mondják, hogy az üstökös hetek, hónapok óta tartó látszólagos gyengélkedése természetes folyamat, nem valami drámai esemény előszele, így türelmesen ki kell várnunk november 28-át, és meg fog születni a csoda.

Ez utóbbi vélekedéshez tett hozzá egy újabb érvet a Hubble-űrteleszkóp október 9-ei megfigyelése, melyet a kormányzati leállás miatt csak a napokban tudtak feldolgozni és közzétenni a kutatók. A friss képek szerint bár gyengélkedik, de egyben van az üstökös néhány kilométer átmérőjű magja, az esetleges felbomlásnak, leszakadt daraboknak nyoma sincs. A mag körüli por és gázfelhő szerkezete is arra utal, hogy az anyagkibocsátás egyenletes, nincs nyoma a mag „krahácsolásának”, ami a szétesés előtt álló üstökösök sajátja.

Nem a HST-hez kapcsolódó, de fontos eredmény, hogy az üstökös mozgásában nem látszanak nem gravitációs erők nyomai. Ezeket az erőket a magból kiáramló gázok okozzák, a rakétaelv alapján kicsit eltolják az üstököst az eredeti pályájáról. Az ISON-nál kétévnyi megfigyelés után sem látszódik ilyen elsodródás, pedig a gázok folyamatosan áramlanak ki a magból. Mindez arra utal, hogy nagy a mag tömege, tehát az átmérője is, vagyis kevéssé valószínű, hogy szét fog esni. A korábban megfigyelt széthulló üstökösöknél mindig erős nem gravitációs hatásokat figyeltek meg, így reményeink tovább élnek, hogy hamarosan igazi „üstökösszörnyet” láthatunk egünkön.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során