Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2011. December 04. 14:41, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A hollók ugyanúgy gesztikulálnak, mint az emberek

A hollók ugyanúgy gesztikulálnak, mint az emberek

A tudósok legfrissebb megfigyelései szerint a hollók különösen intelligens állatok, és olyan magatartásformákat mutatnak, amelyeket eddig csakis az embereknél és egyes emberszabásúaknál dokumentáltak.

A csőrüket például úgy használják, mint mi az ujjainkat: rámutatnak tárgyakra és fel is tartják azokat, ha fel akarják kelteni társaik figyelmét.

A tudósok két évet töltöttek el azzal, hogy megfigyeltek egy vad hollócsapatot Ausztriában. Ekkor döbbentek rá arra, hogy a madarak a csőrüket ujjakként használják: rámutatnak vele tárgyakra, hogy odavonzzák társaik figyelmét, sőt fel is mutatják azokat, ha rámutatással nem érik el a kívánt hatást - írja a Nature Communications.

Ezeket a gesztusokat leggyakrabban ellenkező nemű társaik felé mutatták, és a megfigyelések szerint a legtöbb esetben sikerrel is jártak vele: sikerült ugyanis interakcióba lépniük kiszemeltjükkel. Márpedig ez azt jelzi, hogy cselekedeteik tudatosak és jól megtervezettek.

A gesztusok vizsgálatában túl sokáig koncentráltunk kizárólag az emberekre és az emberszabásúakra. Pedig a fenti példából is látszik, hogy amennyiben más fajokra is jobban odafigyelnénk, úgy valószínűleg jobban megérthetnénk, hogy pontosan hogyan is fejlődött ki például az emberi nyelv - mondta Simone Pika, a Max Planck Intézet munkatársa.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: holló, tudósok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.