Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Augusztus 15. 15:37, péntek | Belföld
Forrás: MTI

A hatóság lekaszáltatja a parlagfüvet, ha a földhasználó ezt nem teszi meg, és kiszámlázza a munka díját

A hatóság lekaszáltatja a parlagfüvet, ha a földhasználó ezt nem teszi meg, és kiszámlázza a munka díját

A bírságon felül a kényszerkaszáltatás árát is meg kell fizetniük azoknak, akik nem vágják le a parlagfüvet a birtokukon - közölte a Földművelésügyi Minisztérium pénteken az MTI érdeklődésére.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal 15 ezertől akár 5 millió forintig bírságolhat, ha az ingatlan-tulajdonosok, földhasználók nem végezték el a parlagfű-mentesítést - tájékoztatott a Földművelésügyi Minisztérium. A kiszabott bírság mértéke függ a parlagfűvel fertőzött terület nagyságától és elhelyezkedésétől. 2013-ban összesen 130 millió forint növényvédelmi bírságot szabtak ki - írta a minisztérium.
A jogszabály szerint a földtulajdonos, a földhasználó június 30-ig volt köteles megakadályozni, hogy a területén gyomként növő parlagfű virágzás közben szétszórja a pollenjeit.
A parlagfüves területek ellenőrzését külterületen a földhivatalok, belterületen a helyi önkormányzatok jegyzői végzik.
A parlagfüves birtokok tulajdonosairól, bérlőiről az illetékes helyi hatóság jegyzőkönyvet készít és figyelmezteti őket. Aki ezután sem kaszálja le a parlagfüvet, annak a bírság mellett azzal is számolnia kell, hogy a hatóság elrendeli a kényszerkaszálást, melynek költségeit - a vállalkozó díját és a hatóság összes ezzel kapcsolatban felmerült költségét - is neki kell majd megfizetnie, a bírságon felül.
A földhasználók által határidőre be nem fizetett növényvédelmi bírságot és a közérdekű védekezés költségeit - a késedelmi kamatokkal együtt - adók módjára hajtják be.
A Földművelésügyi Minisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közös augusztus 13-i sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy országszerte elkezdődött a parlagfűvel fertőzött területek helikopteres felderítése. Szalkai Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, rövid időn belül, 1-2 nap alatt teljes megyényi területeket lehet ilyen módszerrel megvizsgálni, mert helikopterről láthatóak olyan egybefüggő, fertőzött foltok, amelyek eddig kiestek a hatóságok látóköréből.
Jordán László, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnökhelyettese a sajtótájékoztatón kiemelte: parlagfű tekintetében a környező országokhoz képest Magyarország jóval fertőzöttebb. Hozzátette: az 5,5 millió hektárnyi mezőgazdasági területen mindenhol számítani lehet a gyomnövény megjelenésére, de a legfertőzöttebb területek nagysága mintegy 700-800 ezer hektár, a legfertőzöttebb megyék között említette Somogy, Bács-Kiskun és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét, a legtöbb bírságot is ezeken a területeken szabják ki.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során