Városlista
2018. december 11, kedd - Árpád

Hírek

2017. Október 21. 05:00, szombat | Életmód
Forrás: mti

A halálozások tíz százalékáért a légszennyezettség felelős

A halálozások tíz százalékáért a légszennyezettség felelős

A halálozások mintegy tíz százalékáért a légszennyezettség felelős Magyarországon - közölte az Országos Közegészségügyi Intézet levegőhigiénés és aerobiológiai osztályának vezetője pénteken az M1 aktuális csatornán.

Szigeti Tamás elmondta: a szmoghelyzet kialakulásának több feltétele van, egyrészt kellenek bizonyos földrajzi adottságok, amelyek Magyarországon megvannak, hiszen télen gyakori az úgynevezett hőmérsékleti inverzió, amelynek hatására a melegebb légrétegek alá egy hidegebb légréteg rakódik, ezért megreked a levegő a Kárpát-medencében. Fontos légszennyezési forrás a közlekedés és télen a lakossági fűtés is.

Utóbbiról elmondta: nagyon fontos lenne, hogy megfelelő módon fűtsenek az emberek, mert jelentős probléma, hogy sok helyen "mindent eltüzelnek", így káros anyagok kerülnek a légkörbe, és megnövekszik a szálló por koncentrációja. Felhívta a figyelmet: jó minőségű tűzifával kell fűteni, és nem szabad eltüzelni műanyagot, festett fát, nagy mennyiségben újságpapírt. A nagyobb városokban a közlekedés is fontos légszennyező forrás, amely szintén növeli a szálló por koncentrációját - tette hozzá.

Ezek érdekelhetnek még

2018. December 08. 09:06, szombat | Életmód

Összefüggést mutattak ki a légszennyezettség és a vetélés fokozott kockázata között

A Utahi Egyetem kutatói összefüggést mutattak ki a légszennyezettség és a vetélés fokozott kockázata között.

2018. December 07. 08:48, péntek | Életmód

A baktériumok fertőzőképességét meggátoló szénhidrátokat állítottak elő debreceni kutatók

A Debreceni Egyetem szénhidrátkémiai kutatócsoportja olyan vegyületeket állított elő, amelyek megakadályozhatják baktérium által okozott fertőzés kialakulását.

2018. December 05. 07:38, szerda | Életmód

Hihetetlen sok tej és tejtermék vész kárba világszerte évente

Évente 116 millió tonna tej és tejtermék, vagyis az előállított áruk 16 százaléka vész kárba világszerte a szemétbe dobás és a nem hatékony tárolási, szállítási folyamatok miatt

2018. December 02. 07:51, vasárnap | Életmód

Először sikerült azonosítani a figyelemzavar kockázatát növelő géneket

Először sikerült azonosítaniuk a kutatóknak olyan genetikai variánsokat, amelyek növelik a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD) kockázatát - olvasható a Science Daily tudományos hírportálon.