Városlista
2024. május 21, kedd - Konstantin

Hírek

2013. Június 05. 21:16, szerda | Belföld
Forrás: http://www.hirado.hu

A gátakon a fél ország: rekordvízállásra készülnek a Dunán

A gátakon a fél ország: rekordvízállásra készülnek a Dunán

A korábbi előrejelzéseknél egy nappal később, hétfőn várható a Duna tetőzése. Budapestnél szerda reggel a vízállás elérte a rakpartok szintjét. Eddig országszerte 62 embert költöztettek ki.

A védekezéshez szükséges eszközök és pénz rendelkezésre állnak. Készülnek a rekordra Nagymarosnál, Kismarosnál és Szobnál is. Pozsonynál már megdőlt.

20.43 Időben készen lesznek a gátak

Még a dunai árvíz tetőzése előtt befejeződik a közvetlenül érintett települések védelmi rendszerének kiépítése - közölte az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szerda este.

19.29 Átvezényelték a Körös Mentőcsoportot az árvízi védekezéshez

A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Körös Mentőcsoportja szerda este hat órakor indult el a Komárom-Esztergom megyei Pilismarótra, hogy részt vegyen a dunai árvízi védekezésben - közölte a csoport vezetője az MTI-vel. Haskó György elmondta, a 19 tagú mentőcsoport, köztük önkéntesek és három hivatásos katasztrófavédelmi szakember, hat gépjárművel és egy mentőhajóval indult útnak. Az áradó folyónál a töltések magasításán dolgoznak majd, a csoport búvárjai pedig a töltések speciális megtámasztási munkálataiban nyújtanak segítséget.

19.23 Orbán személyesen irányította a védekezést Komáromban

A komáromi térségbe érkezett szerda délután Orbán Viktor kormányfő, ahol személyesen irányította az árvízi védekezés munkálatait - közölte a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-vel. A kormányfő Bakondi György katasztrófavédelmi főigazgató, Czunyiné Bertalan Judit megyei kormánymegbízott és Molnár Attila komáromi polgármester társaságában járta be az árvíz sújtotta területeket - tette hozzá Havasi Bertalan.
A sajtófőnök tájékoztatott arról is, hogy Orbán Viktor csütörtök reggel részt vesz az árvízi védekezést irányító törzs munkájában a Belügyminisztériumban, majd 8 órakor a tárca épületében sajtótájékoztatón összegzi az eddigi árvízi tapasztalatokat és beszámol az éjjel meghozott döntésekről.

19.13 A Magyar Úszó Szövetség a Margitszigeten segít

A Magyar Úszó Szövetség kezdeményezi, hogy a sportbarátok együttesen tegyenek meg mindent az árvíz ellen a Margitsziget védelme érdekében. Gyárfás Tamás, a MÚSZ elnöke az MTI-nek szerdán elmondta, pénteken reggel 9 órakor találkoznak majd a Margit híd szigeti bejárójánál. A MÚSZ már felvette a kapcsolatot a katasztrófavédelem vezetésével, és amennyiben nincs kizáró ok, bíznak benne, hogy közös összefogással hozzá tudnak járulni a veszély elhárításához. Szerdán a magyar vízilabda-válogatott játékosai vettek részt az árvízvédelmi munkálatokban, homokzsákokat pakoltak a Római parton, a Nánási út és a Rozgonyi Piroska utca sarkán.

18.43 Vízművek: zavartalan a csepeli szennyvíztisztító működése

Zavartalanul működik a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep (BKSZT), és a tervezéskor ismert legmagasabb vízszint esetén is el tudja vezetni a maximális hidraulikai terhelést - közölte a Fővárosi Vízművek szerdán az MTI-vel. Az Index előzőleg arról írt, hogy információi szerint leállíthatják a csepeli szennyvíztisztítót, ha emelkedik a Duna vízszintje, a tervezésnél és kivitelezésnél ugyanis nem számoltak ekkora árvízzel. Olyan magas lehet a Duna vízállása, hogy a tisztított víz nem tud kifolyni, a kifolyócsatorna pedig visszaduzzaszt - írta a portál. A Fővárosi Vízművek közleményében cáfolta, hogy leállítanák a BKSZT-t. Álláspontjuk szerint ennek nagyon kicsi a valószínűsége, és csak a legrosszabb esetben következhet be.

18.33 Fidesz: börtön vár azokra, akik árvíz idején lopnak

Alapeseten három év, különösen nagy értékre elkövetett lopásnál akár tíz év börtönbüntetésre is számíthatnak azok, akik árvíz idején lopnak - nyomatékosította Kocsis Máté, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke. A kormánypárti politikus szerdai, MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztetett: a büntető törvénykönyv májusban életbe lépett szigorításának köszönhetően súlyos bűncselekménynek minősül, ha valaki közveszély esetén, rendkívüli helyzetben lop. Kocsis Máté kiemelte: nincs pardon tehát annak, aki a mostani árvíz idején ügyeskedni próbál. "Aki ilyet követ el, az biztos lehet benne, hogy börtönben fog ülni" - szögezte le.

18.19 Lezárták a 2-es főút Dunakesziről a főváros felé vezető oldalát

Gátépítési munkálatok miatt csak egy irányban járható a 2-es főút fővárost Dunakeszivel összekötő szakasza. A Budapest felé haladókat elterelik - közölte a Dunakeszi Járási Hivatal vezetője, a helyi védelmi bizottság elnöke szerdán az MTI-vel. Bíró Attila tájékoztatása szerint a forgalomkorlátozás azért szükséges, mert 60 centiméter magas nyúlgátat építenek a Budapest felé vezető sáv mentén.

18.11 Parkolókat biztosítanak Győrben a védekezésben részt vevőknek

Fizetőparkolókat zártak le Győrben az árvízi védekezés érdekében - közölte a Győri Közszolgáltató és Vagyongazdálkodó Zrt. szóvivője szerdán az MTI-vel. Ozsvárt Tamás tájékoztatása szerint az Árpád úton az Aradi vértanúk útja és a Baross Gábor út közötti szakaszon lévő fizetőparkolókat az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság kérésére zárták le, így ezek a parkolóhelyeket most az árvízi védekezésben részt vevő járműveknek tartják fenn.

18.03 Intézkedések Dunaújváros ivóvízellátásának fenntartásáért

A megemelkedett vízszint veszélyezteti a Szalki-szigeten az áramszolgáltató transzformátorát, amely létfontosságú Dunaújváros ivóvízellátása szempontjából, mert innen biztosítják az áramot a városi szivattyútelepnek. Az áramellátás biztosítására megtették az előkészületeket - közölte a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője szerdán az MTI-vel. Szabó-Bisztricz Anett tájékoztatása szerint Dorkota Lajos kormánymegbízott, a megyei védelmi bizottság elnöke ellenőrizte, hogy a megfelelő-e a homokzsákok mennyisége a Szalki-szigeten. Egy 100 kilowatt teljesítményű aggregátort is a helyszínre szállítottak, amely szükség esetén biztosítja az áramellátást a csápos kutakhoz. A Fejér Megyei Kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve az árhullám levonulásának befejezéséig fokozott figyelemmel ellenőrzi a dunaújvárosi ivóvíz minőségét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 20. 16:00, hétfő | Belföld

Gyérítik a szúnyogokat

Kilenc vármegyében, csaknem ötvenezer hektáron gyérítik a szúnyogokat

2024. Május 20. 06:00, hétfő | Belföld

Hajóbaleset Verőcénél

A Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság hajói

2024. Május 19. 17:32, vasárnap | Belföld

Hajóbaleset Verőcénél - BRFK: továbbra is keresik az eltűnteket

Továbbra is keresik a szombat éjjeli dunai hajóbalesetben eltűnteket, a Verőcétől délre található teljes magyarországi folyószakaszon

2024. Május 18. 16:00, szombat | Belföld

Baleset-tűz

Meghalt egy ember egy dombóvári háztűzben