Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Október 06. 16:08, kedd | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

A fogyasztóvédelem ellenőrzi a PCR-tesztek hatósági árának betartását

A fogyasztóvédelem ellenőrzi a PCR-tesztek hatósági árának betartását

A fogyasztóvédelem kiemelt országos akció keretében ellenőrzi, hogy a szolgáltatók valóban a hatóságilag megszabott, legfeljebb 19500 forintos díjért végzik-e el a koronavírus-fertőzés kimutatására alkalmas PCR-teszteket

- idézte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében Schanda Tamás parlamenti államtitkárt.

Schanda Tamás hozzátette, hogy az egészségügyi intézmények továbbra is ingyenesen végzik el a tesztet azoknak, akiknél ezt a járványügyi előírások meghatározzák.

Az a szolgáltató, amelyik nem tartja be a szabályokat, akár több millió forintos büntetést is kaphat. "Csak együtt, összefogással fékezhetjük meg a koronavírust, ezért is lenne megengedhetetlen, hogy bárki nyerészkedni próbáljon a teszteken" - mondta az államtitkár.

A minisztérium emlékeztetett: a koronavírus-fertőzöttek kiszűrésére leginkább alkalmas PCR-tesztek elvégzése szeptember 21. óta hatósági árhoz kötött. A mintavételt és laboratóriumi vizsgálatot térítés ellenében igénybe vevőktől legfeljebb 19 500 forintot kérhetnek a szolgáltatók.

A jogszabály hatályba lépése óta a piacon PCR-tesztet kínáló vállalkozások sokféleképpen alakították ki, módosították gyakorlatukat. A fogyasztóvédelmi hatóság az ITM elrendelése alapján országosan vizsgálja a hatósági ár betartását, a fogyasztók tájékoztatását.

Ha a szakemberek azt tapasztalják, hogy a vállalkozás a megengedettnél drágábban kínálja a tesztet, a jogszabály betartására kötelezik a céget. Ha az ajánlott ár kényelmi többletszolgáltatások - például kiszállás, hétvégi mintavétel - miatt magasabb, akkor is egyértelműen tájékoztatni kell az érdeklődőket a teljes költség egyes elemeiről.

Előre és tételesen be kell mutatni, hogy a teszt hatósági árán túli összeg pontosan mire terjed ki, így a fogyasztó egyértelműen látja, miért fizet - írták.

A fogyasztóvédelmi hatóság 15 ezer forinttól akár a nettó árbevétel 5 százalékáig, több millió forintig terjedő bírságot szabhat ki, ha nem egyértelmű árfeltüntetést tapasztal vagy egyéb megtévesztő gyakorlatot fed fel. Az ITM várhatóan október végéig összegzi a vizsgálati eredményeket, tapasztalatokat - olvasható a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.