Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Október 08. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A fiatalok is kaphatnak trombózist

A fiatalok is kaphatnak trombózist

Bár sokan azt hiszik, a mélyvénás trombózis csak az időseket érinti, ez azonban nem így van, hiszen a fogamzásgátlók szedése, a terhesség és a szülés utáni időszak, de akár egy-egy műtét is kiválthatja. Az ennek következtében kialakuló tüdőembólia pedig az egyik leggyakrabban megelőzhető halálok lenne, ha kellő hangsúlyt fektetnénk a megelőzésre – hívják fel a figyelmet a szakemberek az október 13-i Trombózis Világnap közeledte alkalmából.

Legnagyobb veszélyben az ágyban fekvő betegek, a műtéten átesettek vagy a daganatos betegséggel kezeltek vannak. Emellett, ha az öröklött trombózishajlam tartós mozgáshiánnyal, vérpangást előidéző állapottal párosul, többszörösére nő a vérrögképződés kialakulásának kockázata – mondta Kolev Kraszimir, a Magyar Thrombosis és Haemostasis Társaság elnöke.

A tévhitek eloszlatása végett a professzor leszögezte: bár a betegség gyakorisága az életkorral nő, a fiatalokat is fenyegetheti a vérrögképződés. Mint mondta, a lakosság akár negyede is élhet olyan öröklött genetikai hibával, ami más faktorokkal párosulva többszörösére növeli a trombózis kockázatát. Éppen ezért azoknál, akiknél a családban fordult elő trombózis vagy közeli hozzátartozójuk kapott már véralvadásgátló kezelést, indokolt célzott laboratóriumi vizsgálatot végeztetni, és ha a fokozott kockázat bebizonyosodik, megelőzésképpen véralvadásgátlót lehet alkalmazni.

A fogamzásgátlók szerzett módon fokozzák a trombózishajlamot, a nőgyógyásznak kellene tudnia, hogy a nőnek van-e veleszületett hajlama is. Amennyiben ugyanis ez fennáll, a tabletta szedésének akár első hónapjában, de az első félévben biztos hogy kialakul mélyvénás trombózis – figyelmeztetett az OrientPressnek adott interjújában Boda Zoltán, a Debreceni Egyetem Thrombosis és Haemostasis Központ orvosszakmai igazgatója. Hozzátette ugyanakkor, hogy ezek a vizsgálatok rendkívül drágák, ezért nem lehet minden nőt a tabletta felírása előtt szűrővizsgálatra küldeni. Néhány kérdést azonban mindenképp fel kéne tennie az orvosnak, ilyen a családban esetleg már előforduló trombózis.

A terhesség is öt-hatszorosára megnöveli a trombózis kialakulásának kockázatát, a tablettaszedéshez hasonlóan itt is akkor van a probléma, ha nem ismerik a genetikai, veleszületett hajlamot – mondta az igazgató. Akinek azonban 0-ás a vércsoportja, az védelmet élvez, mert náluk a véralvadási faktorok szintje kevesebb, mint a más vércsoportúaknál. „Ha valakinek van veleszületett hajlama, de nullás a vércsoportja, az egyfajta egyensúlyt teremt. Ilyen esetben a fogamzásgátlók szedése is ritkán okoz problémát” - mondta Boda Zoltán.

Amíg az ortopéd sebészetben a különböző műtéteknél már régóta elindítják a betegeknél a véralvadásgátló terápiát, addig a belgyógyászati vagy nőgyógyászati betegeknél nincs mindig elegendő hangsúly a megelőzésben – véli Losonczy Hajna, a Pécsi Tudományegyetem I. Belgyógyászati Klinika hematológus professzora. Felhívta a figyelmet arra, hogy nem elég az orvosi továbbképzésre hangsúlyt fektetni, az érintett betegeknek is tudniuk kell a kockázatokról. Ezért van jelentősége az október 13-i Trombózis Világnapnak, amelyhez immár Magyarország is csatlakozott.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk