Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Április 01. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: infovárosok

A fiatalabb nők szívesebben fogadnak locsolókat

A fiatalabb nők szívesebben fogadnak locsolókat

A húsvéti csoki desszertek vásárlása, a lakás dekoráció barkával, virággal és a rokonlátogatás mellett népszerű a locsolkodás hagyományának fenntartása, mely a szűk családon túl a szomszédság bevonásával is történhet

- derült ki a Kutatópont Kft. februárban végzett 2000 fős kutatásából, amely a húsvéti szokásokat vizsgálta.

A magyar családok húsvéti asztalára főként főtt tojás (81 százalék), füstölt/pácolt sonka (78 százalék), rántotthús (54 százalék), retek (42 százalék) fonottkalács (42 százalék), füstölt tarja (40 százalék) és töltött káposzta (36 százalék) kerül a felmérés tapasztalatai alapján. A kiadós ünnepi étkezés mellé előszeretettel fogyaszt a hazai lakosság szénsavas üdítőt (53 százalék), rostos üdítőt (43 százalék), sört (37 százalék), bort (35 százalék) és pálinkát (30 százalék). A gasztronómiai preferenciák a nemek tekintetében jelentős eltéréseket mutattak, míg a franciasaláta, zserbó, linzer sütemény, tojáslikőr és rostos üdítők a nők ízlésvilágához inkább illeszkednek, addig a férfiak tányérjára és poharába az átlagnál magasabb arányban kerül sült oldalas, töltöttkáposzta, sör, bor és pálinka.

Vajon a több mint 600 éves európai hagyományokra visszavezethető kocsonya már egy letűnt kor emléke?

A Kutatópont 2000 fős felmérése megerősíti, hogy a francia eredetű zselés állagú egytálétel elsősorban az idősebb, 50 év feletti lakosság által fogyasztott húsvétkor, míg a csak nevében francia, franciasaláta az 50 év alattiak körében kedveltebb.



A 18 évnél idősebb lakosság ünnephez köthető szokásait is feltérképezte a vizsgálat, mely szerint a felnőtt populáció 55 százaléka vásárol ajándékba csoki nyuszit/tojást, 40 százalék csinosítja otthonát barkával, 37 százalék dekorálja otthonát friss, vágott virággal, további 37 százaléka a megkérdezetteknek fest tojást, közel harmada (31 százaléka) a lakosságnak utazik el rokonlátogatás céljából, valamint 19 százalék rejt el ajándékot a kertben rokon gyermekek számára vagy látogat el az ünnepi misére. A pácolt sonka, füstölt tarja jóízű elfogyasztása előtt a magyar lakosság 13 százaléka tartja a húsvéti böjtöt időtartamtól függetlenül.

Kíváncsik voltunk arra is, hogy a 17. századig visszanyúló magyar népszokás, a locsolkodás népszerűségi mutatói hogyan alakulnak. „A felnőtt korú magyar nők 79 százalékát óvják meg az „elhervadástól” férfi rokonaik, barátaik, 11 százaléka a nőknek a férfiakat vonta felelősségre az elmaradás okán, és további 10 százaléka a nőknek önszántából tartja távol magától a kölnivel, vagy vízzel történő locsolás hagyományát” – mondta el Rabcsánszki Laura a Kutatópont Kft. projektigazgatója. A felmérés rávilágított arra is, hogy az ellenállás a népszokás irányába a legalacsonyabb a 18-29 évesek körében, míg az 50-59 évesek, a budapestiek, valamint a magasabb végzettségűek zárkóznak el a leginkább. A húsvéti hagyományt tovább vivő nőket a szűk családon túl (férj, gyermek, szülő, testvér) a szomszédok (29 százalék) locsolják meg a legmagasabb arányban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.