Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. Január 09. 13:07, szombat | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

A fertőzésszám csökkenése ellenére érvényben maradnak a rendkívüli intézkedések Belgiumban

A fertőzésszám csökkenése ellenére érvényben maradnak a rendkívüli intézkedések Belgiumban

Belgiumban, a koronavírus-fertőzés terjedésének folyamatos, több hete tartó lassulása ellenére a járvány visszaszorítását célzó rendkívüli intézkedésekért felelős konzultációs bizottság

a szabályok fenntartása mellett döntött pénteki ülésén. Az egészségügyi helyzet miatt tevékenységüket felfüggeszteni kényszerülő gazdasági szereplők közül az autósiskolák az egyetlenek, amelyek folytathatják munkájukat.
A belga sajtó beszámolója szerint a konzultációs bizottság döntését azzal indokolta, hogy még korai lenne könnyíteni az intézkedéseken, ugyanis nem tudható, milyen járványügyi következményekkel jár a karácsonyi ünnepek alatt külföldre utazók visszatérése, az év végi ünneplések és az iskolák nemrégiben elrendelt újranyitása.

Kötelező marad a távmunka, ahol csak lehetséges. Ennek betartását szigorúbban fogják ellenőrizni. A nem alapvető kül- és belföldi utazás továbbra sem ajánlott. A nem elengedhetetlen utazások utáni karantén- és koronavírus-tesztkötelezettséget többszöri és szigorúbban ellenőrzik majd. A hatályos utazási szabályok a farsangi ünnepek után is érvényben maradnak.

A rendkívül intézkedések feloldása a fizikai kapcsolatot igénylő szakmában dolgozók, egyebek mellett a fodrászok, a kozmetikusok és az ingatlankereskedők tevékenységét érintheti. Sorsukról a bizottság következő, január 22-én esedékes ülésén dönthet.

Az illetékes belga egészségügyi hatóság pénteki tájékoztatása szerint a koronavírus terjedésének többhetes csökkenése tovább folytatódik az országban. Az újonnan megfertőzöttek átlagos napi száma a hét folyamán 1664, ami 2 százalékos csökkenést jelent az előző héthez képest. A belga kórházak az előző hét adataihoz képest 10 százalékkal kevesebb, átlagosan napi 131 beteget vettek fel. A koronavírus-fertőzés miatt kórházban ápoltak száma 2016, ez 3 százalékkal alacsonyabb a megelőző héten ápoltak számához viszonyítva. Intenzív ellátásban 6 százalékkal kevesebben, 382-en részesülnek.

A Covid-19 vírus a hét folyamán naponta átlagosan 64 haláláért volt felelős, ami 14,5 százalékos csökkenést mutat. Belgiumban 19 936 ember halt meg a vírus okozta szövődményekben. A járvány kezdete óta 658 655 ember fertőződött meg az új típusú koronavírussal.

Frank Vandenbroucke belga egészségügyi miniszter pénteken azt közölte, szeptemberig a lakosság 70 százalékát be fogják oltani Belgiumban. A belga sajtó beszámolója szerint az oltás ingyenes és arra minden belga állampolgár, illetve Belgiumban érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkező lakos jogosult.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.