Városlista
2020. március 29, vasárnap - Auguszta, Bertold

Hírek

2013. Június 14. 12:39, péntek | Helyi
Forrás: http://www.bicske.hu

A Fejér Megyei Védelmi Bizottság közleménye – 2013. június 12.

A Fejér Megyei Védelmi Bizottság közleménye – 2013. június 12.

Fokozatosan apad a Duna – kiemelt figyelem a védművek állapotára

Szerda délelőttig már több mint negyven centimétert apadt a Duna Adonynál, a hétfői tetőzés óta. Ercsiben és Kisapostagon a part közelében lévő ingatlanokról is folyamatosan húzódik vissza a víz. Az apadás idején a katasztrófavédelem és a vízügyi igazgatóság rendszeresen figyeli a védművek állapotát. Szerdára virradó éjjel visszaérkezett Székesfehérvárra Fejér megye hivatásos katasztrófavédelmi mentőcsoportja. A hivatásos tűzoltók holnaptól Dunaújváros térségében folytatják az árvízzel összefüggő feladatokat.

Ercsiben és Kisapostagon fokozatosan húzódik vissza a megáradt Duna, a part közeli ingatlanoknál szemmel láthatóan is csökken a víz magassága és a talajvíz nyomása. Mindkét településen az épületek védelme érdekében szivattyúkkal segítik a víz visszahúzódását. Dr. Dorkota Lajos, a megyei védelmi bizottság elnöke döntésére a helyreállítási munkák még ma, a délután folyamán megkezdődnek.

Adonynál a Lórév felé vezető utat a rendőrség továbbra is lezárva tartja, és az ártéri ingatlanokat csónakokkal rendszeresen ellenőrzik.

Dunaújvárosban szintén nincs szükség homokzsákos védekezésre. A Szalki-sziget területe még víz alatt van, de a Duna apadása itt is érzékelhető. A Fejér Megyei Védelmi Bizottság elnökének döntésére Dunaújvárosban, a Szalki-szigetre vezető úton feloldották a forgalomkorlátozást a TEHERFORGALOM részére!

Kulcson az árhullám levonulásával egy időben a partfalmozgások ellenőrzésére kell fokozott figyelmet fordítani. A korábban megcsúszott löszfalat eddig is rendszeresen ellenőrizték. Kedden a katasztrófavédelem geológus szakemberekkel vizsgálta meg és értékelte ki a várható mozgásokat. A geológusok a helyszínen kijelölték a kiépítendő ellenőrzőpontokat, amelyek műszaki telepítése ma megkezdődött. Így a figyelőkutakon és a helyszíni ellenőrzéseken kívül geológia mérések is lehetővé teszik a talajmozgások, süllyedések megfigyelését.

Baracson a meglévő védműveket rendszeresen ellenőrzik.

Rácalmáson árvízi védekezésre továbbra sincs szükség.

A 6-os főúton, Adony és Ercsi között a 3,5 tonna feletti gépjárművek továbbra sem közlekedhetnek, ezen a szakaszon a súlykorlátozással érintett járműveket az M6-os autópályára terelik.

Szerdára virradóra Fejér megye hivatásos katasztrófavédelmi mentőcsoportja is visszaérkezett Székesfehérvárra. A székesfehérvári, sárbogárdi és dunaújvárosi hivatásos tűzoltók, valamint a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat két munkatársát négy napon át Visegrádon vett részt az árvízi védekezésben. A mentőcsoport egy nap pihenés után Dunaújváros térségében folytatja az árvízi védekezéssel összefüggő feladatokat.
Az árvízzel érintett területeken a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság huszonhét fővel látja el a biztosítási feladatokat.

A megyei védelmi bizottság kéri a lakosságot, kövessék figyelemmel a testület, a vízügyi igazgatóság és a katasztrófavédelem közleményeit. Fejér megyében a www.fejer.katasztrofavedelem.hu és a www.kormanyhivatal.hu oldalon olvashat friss információkat az árvízi védekezésről, az árhullám levonulásáról.
A vízügyi helyzetről a www.ovf.hu oldalon találhat információkat. A Duna egyes szakaszainak vízállás-előrejelzéséről a www.hydroinfo.hu oldalon tájékozódhat.

A Fejér megyei vízfolyások pillanatnyi állapotáról a www.vizugy.hu honlapon, bal oldalon a KDTVIZIG (Székesfehérvár) menüpontot kiválasztva is olvashat. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatóit a www.kdtvizig.hu honlapon tekintheti meg. Az esetleges forgalomkorlátozásokról, útlezárásokról a www.police.hu oldalon tájékozódhat. A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján további információkat olvashat az árvíz esetén tanúsítandó magatartási formákról.

Dr. Dorkota Lajos sk. Magosi Lajos tű. ezredes sk.
a Fejér Megyei Védelmi Bizottság a Fejér Megyei Védelmi Bizottság
elnöke katasztrófavédelmi elnökhelyettese

Ezek érdekelhetnek még

2020. Március 27. 06:00, péntek | Helyi

Tölts több időt a kertedben! - Online minden eszköz beszerezhető hozzá!

Gyönyörű zöld gyepet szeretnél a kertben? Megigazítanád a sövényt? Kivágnál egy-két fát? Tavasszal nagyon sok munkát találunk a kertünkben, melyhez a megfelelő kertigépek elengedhetetlenek.

2020. Március 29. 17:03, vasárnap | Belföld

Bankszövetség: a magyar bankrendszer a koronavírus-járvány idején is stabil

A magyar bankrendszernek magas a tőkeellátottsága, stabilan működik, a járvány korábbi szakaszában a lakosság részéről jelentkező nagyobb készpénzigényt is tudta kezelni

2020. Március 29. 15:33, vasárnap | Belföld

Katonák is segítik a kijárási korlátozás betartását

A rendőrséggel együttműködve a Magyar Honvédség Katonai Rendészeti Központ katonái segítik a koronavírus-járvány miatti kijárási korlátozás betartatását reggel 8 órától - írta a honvedelem.hu szombat este.

2020. Március 29. 14:00, vasárnap | Életmód

A népesség közel egyötöde különösen veszélyeztetett koronavírus szempontjából

A koronavírus-járvány szempontjából különösen veszélyeztetettek az idősebb, 65 éves vagy annál idősebb korosztályba tartozók, akik a lakosság 19,3 százalékát képviselik Magyarországon