Városlista
2021. február 28, vasárnap - Elemér

Hírek

2013. Június 14. 12:39, péntek | Helyi
Forrás: http://www.bicske.hu

A Fejér Megyei Védelmi Bizottság közleménye – 2013. június 12.

A Fejér Megyei Védelmi Bizottság közleménye – 2013. június 12.

Fokozatosan apad a Duna – kiemelt figyelem a védművek állapotára

Szerda délelőttig már több mint negyven centimétert apadt a Duna Adonynál, a hétfői tetőzés óta. Ercsiben és Kisapostagon a part közelében lévő ingatlanokról is folyamatosan húzódik vissza a víz. Az apadás idején a katasztrófavédelem és a vízügyi igazgatóság rendszeresen figyeli a védművek állapotát. Szerdára virradó éjjel visszaérkezett Székesfehérvárra Fejér megye hivatásos katasztrófavédelmi mentőcsoportja. A hivatásos tűzoltók holnaptól Dunaújváros térségében folytatják az árvízzel összefüggő feladatokat.

Ercsiben és Kisapostagon fokozatosan húzódik vissza a megáradt Duna, a part közeli ingatlanoknál szemmel láthatóan is csökken a víz magassága és a talajvíz nyomása. Mindkét településen az épületek védelme érdekében szivattyúkkal segítik a víz visszahúzódását. Dr. Dorkota Lajos, a megyei védelmi bizottság elnöke döntésére a helyreállítási munkák még ma, a délután folyamán megkezdődnek.

Adonynál a Lórév felé vezető utat a rendőrség továbbra is lezárva tartja, és az ártéri ingatlanokat csónakokkal rendszeresen ellenőrzik.

Dunaújvárosban szintén nincs szükség homokzsákos védekezésre. A Szalki-sziget területe még víz alatt van, de a Duna apadása itt is érzékelhető. A Fejér Megyei Védelmi Bizottság elnökének döntésére Dunaújvárosban, a Szalki-szigetre vezető úton feloldották a forgalomkorlátozást a TEHERFORGALOM részére!

Kulcson az árhullám levonulásával egy időben a partfalmozgások ellenőrzésére kell fokozott figyelmet fordítani. A korábban megcsúszott löszfalat eddig is rendszeresen ellenőrizték. Kedden a katasztrófavédelem geológus szakemberekkel vizsgálta meg és értékelte ki a várható mozgásokat. A geológusok a helyszínen kijelölték a kiépítendő ellenőrzőpontokat, amelyek műszaki telepítése ma megkezdődött. Így a figyelőkutakon és a helyszíni ellenőrzéseken kívül geológia mérések is lehetővé teszik a talajmozgások, süllyedések megfigyelését.

Baracson a meglévő védműveket rendszeresen ellenőrzik.

Rácalmáson árvízi védekezésre továbbra sincs szükség.

A 6-os főúton, Adony és Ercsi között a 3,5 tonna feletti gépjárművek továbbra sem közlekedhetnek, ezen a szakaszon a súlykorlátozással érintett járműveket az M6-os autópályára terelik.

Szerdára virradóra Fejér megye hivatásos katasztrófavédelmi mentőcsoportja is visszaérkezett Székesfehérvárra. A székesfehérvári, sárbogárdi és dunaújvárosi hivatásos tűzoltók, valamint a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat két munkatársát négy napon át Visegrádon vett részt az árvízi védekezésben. A mentőcsoport egy nap pihenés után Dunaújváros térségében folytatja az árvízi védekezéssel összefüggő feladatokat.
Az árvízzel érintett területeken a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság huszonhét fővel látja el a biztosítási feladatokat.

A megyei védelmi bizottság kéri a lakosságot, kövessék figyelemmel a testület, a vízügyi igazgatóság és a katasztrófavédelem közleményeit. Fejér megyében a www.fejer.katasztrofavedelem.hu és a www.kormanyhivatal.hu oldalon olvashat friss információkat az árvízi védekezésről, az árhullám levonulásáról.
A vízügyi helyzetről a www.ovf.hu oldalon találhat információkat. A Duna egyes szakaszainak vízállás-előrejelzéséről a www.hydroinfo.hu oldalon tájékozódhat.

A Fejér megyei vízfolyások pillanatnyi állapotáról a www.vizugy.hu honlapon, bal oldalon a KDTVIZIG (Székesfehérvár) menüpontot kiválasztva is olvashat. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatóit a www.kdtvizig.hu honlapon tekintheti meg. Az esetleges forgalomkorlátozásokról, útlezárásokról a www.police.hu oldalon tájékozódhat. A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján további információkat olvashat az árvíz esetén tanúsítandó magatartási formákról.

Dr. Dorkota Lajos sk. Magosi Lajos tű. ezredes sk.
a Fejér Megyei Védelmi Bizottság a Fejér Megyei Védelmi Bizottság
elnöke katasztrófavédelmi elnökhelyettese

Ezek érdekelhetnek még

2021. Február 28. 14:40, vasárnap | Kék hírek

Megszúrta lakótársát egy férfi Vecsésen

Mellkason szúrta egy 46 éves férfi lakótársát Vecsésen, a 36 éves áldozat életveszélyes sérülést szenvedett - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság vasárnap.

2021. Február 28. 13:39, vasárnap | Belföld

Országszerte csökkent a légszennyezettség

A hétvégén érkezett hidegfront hatására országszerte csökkent a légszennyezettség, a legtöbb helyen vasárnapra elfogadható lett a levegőminőség.

2021. Február 28. 13:38, vasárnap | Belföld

Meghalt 72 beteg, 4469-cel nőtt a fertőzöttek száma

Meghalt 72, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 4469 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu vasárnap.

2021. Február 28. 08:10, vasárnap | Kék hírek

Letartóztatta a bíróság a csepeli késes támadót

Letartóztatásba helyezte a nyomozási bíró - nem végleges végzésében - azt a férfit, aki késsel arcon szúrt egy nőt egy csepeli autóbuszon - közölte a Fővárosi Főügyészség szombaton az MTI-vel.