Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2013. Június 14. 12:39, péntek | Helyi
Forrás: http://www.bicske.hu

A Fejér Megyei Védelmi Bizottság közleménye – 2013. június 12.

A Fejér Megyei Védelmi Bizottság közleménye – 2013. június 12.

Fokozatosan apad a Duna – kiemelt figyelem a védművek állapotára

Szerda délelőttig már több mint negyven centimétert apadt a Duna Adonynál, a hétfői tetőzés óta. Ercsiben és Kisapostagon a part közelében lévő ingatlanokról is folyamatosan húzódik vissza a víz. Az apadás idején a katasztrófavédelem és a vízügyi igazgatóság rendszeresen figyeli a védművek állapotát. Szerdára virradó éjjel visszaérkezett Székesfehérvárra Fejér megye hivatásos katasztrófavédelmi mentőcsoportja. A hivatásos tűzoltók holnaptól Dunaújváros térségében folytatják az árvízzel összefüggő feladatokat.

Ercsiben és Kisapostagon fokozatosan húzódik vissza a megáradt Duna, a part közeli ingatlanoknál szemmel láthatóan is csökken a víz magassága és a talajvíz nyomása. Mindkét településen az épületek védelme érdekében szivattyúkkal segítik a víz visszahúzódását. Dr. Dorkota Lajos, a megyei védelmi bizottság elnöke döntésére a helyreállítási munkák még ma, a délután folyamán megkezdődnek.

Adonynál a Lórév felé vezető utat a rendőrség továbbra is lezárva tartja, és az ártéri ingatlanokat csónakokkal rendszeresen ellenőrzik.

Dunaújvárosban szintén nincs szükség homokzsákos védekezésre. A Szalki-sziget területe még víz alatt van, de a Duna apadása itt is érzékelhető. A Fejér Megyei Védelmi Bizottság elnökének döntésére Dunaújvárosban, a Szalki-szigetre vezető úton feloldották a forgalomkorlátozást a TEHERFORGALOM részére!

Kulcson az árhullám levonulásával egy időben a partfalmozgások ellenőrzésére kell fokozott figyelmet fordítani. A korábban megcsúszott löszfalat eddig is rendszeresen ellenőrizték. Kedden a katasztrófavédelem geológus szakemberekkel vizsgálta meg és értékelte ki a várható mozgásokat. A geológusok a helyszínen kijelölték a kiépítendő ellenőrzőpontokat, amelyek műszaki telepítése ma megkezdődött. Így a figyelőkutakon és a helyszíni ellenőrzéseken kívül geológia mérések is lehetővé teszik a talajmozgások, süllyedések megfigyelését.

Baracson a meglévő védműveket rendszeresen ellenőrzik.

Rácalmáson árvízi védekezésre továbbra sincs szükség.

A 6-os főúton, Adony és Ercsi között a 3,5 tonna feletti gépjárművek továbbra sem közlekedhetnek, ezen a szakaszon a súlykorlátozással érintett járműveket az M6-os autópályára terelik.

Szerdára virradóra Fejér megye hivatásos katasztrófavédelmi mentőcsoportja is visszaérkezett Székesfehérvárra. A székesfehérvári, sárbogárdi és dunaújvárosi hivatásos tűzoltók, valamint a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat két munkatársát négy napon át Visegrádon vett részt az árvízi védekezésben. A mentőcsoport egy nap pihenés után Dunaújváros térségében folytatja az árvízi védekezéssel összefüggő feladatokat.
Az árvízzel érintett területeken a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság huszonhét fővel látja el a biztosítási feladatokat.

A megyei védelmi bizottság kéri a lakosságot, kövessék figyelemmel a testület, a vízügyi igazgatóság és a katasztrófavédelem közleményeit. Fejér megyében a www.fejer.katasztrofavedelem.hu és a www.kormanyhivatal.hu oldalon olvashat friss információkat az árvízi védekezésről, az árhullám levonulásáról.
A vízügyi helyzetről a www.ovf.hu oldalon találhat információkat. A Duna egyes szakaszainak vízállás-előrejelzéséről a www.hydroinfo.hu oldalon tájékozódhat.

A Fejér megyei vízfolyások pillanatnyi állapotáról a www.vizugy.hu honlapon, bal oldalon a KDTVIZIG (Székesfehérvár) menüpontot kiválasztva is olvashat. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatóit a www.kdtvizig.hu honlapon tekintheti meg. Az esetleges forgalomkorlátozásokról, útlezárásokról a www.police.hu oldalon tájékozódhat. A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján további információkat olvashat az árvíz esetén tanúsítandó magatartási formákról.

Dr. Dorkota Lajos sk. Magosi Lajos tű. ezredes sk.
a Fejér Megyei Védelmi Bizottság a Fejér Megyei Védelmi Bizottság
elnöke katasztrófavédelmi elnökhelyettese

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.