Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2020. Szeptember 01. 12:10, kedd | Külföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

A Fehér Ház járványügyi főtanácsadója szerint van ok az óvatos optimizmusra

A Fehér Ház járványügyi főtanácsadója szerint van ok az óvatos optimizmusra

Van ok az óvatos optimizmusra - jelentette ki Scott Atlas, az amerikai Fehér Ház új járványügyi főtanácsadója hétfőn a Ron DeSantis floridai kormányzóval közösen tartott tanácskozásán.

Atlas hangsúlyozta, hogy jelentős mértékben csökkenőben van a kórházi kezelések és a halálozások száma, valamint csökken a kórházi kezelések időtartama is.

"Az amerikai közvélemény óvatosan bizakodhat a járvány alakulását illetően" - fogalmazott a floridai Tallahassee-ban a Stanford Egyetem professzora.

Atlas egyetértett Ron DeSantisszal abban, hogy a sportrendezvényeket hamarosan újra kell indítani. Leszögezte, hogy az egészséges sportolók nem jelentenek veszélyt, a sportrendezvények biztonságosan megrendezhetők a nagy stadionokban is, amennyiben tiszteletben tartják a társadalmi távolságtartásra vonatkozó ajánlásokat. "Az egyetemi sport Amerika életének mindennapjaihoz tartozik és fontos része az amerikai gazdaság gépezetének is" - jelentette ki.

A szakember szerint nem biztos, hogy ki kellene terjeszteni a koronavírus-tesztelést azokra is, akiknek egyáltalán nincsenek tüneteik. Kifejtette, hogy a tünetmentes emberek tesztelésekor regisztrált pozitív esetekben általában lezárják az iskolákat, holott - mint mondta - "a teszteléseknek nem a lezárás a céljuk, hanem a sérülékenyebbek védelme az iskolák és általában a gazdaság újranyitásakor".

Az Egyesült Államokban a baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház adatai szerint vasárnap meghaladta a hatmilliót a koronavírussal diagnosztizáltak száma. Jelentősen visszaszorult a járvány a déli tagállamokban, míg a középnyugati térségben - például Minnesotában, Iowában, vagy Arkansasban - nagyon megemelkedett az újonnan fertőződöttek száma. A hét végén Nevadában diagnosztizálták az első olyan esetet az Egyesült Államokban, amikor valaki másodszor is elkapta a vírust. Egy 25 éves renói férfiról van szó, akit áprilisban kezeltek a fertőzéssel, majd kétszer is negatív vírustesztje volt. A mostani, második alkalommal a fertőzés sokkal súlyosabb, a férfit kórházba kellett szállítani, lélegeztetőgépen van.

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) a hét végén engedélyezte a kaliforniai Gilead gyógyszergyár vírusellenes szere, a remdesivir sürgős esetben történő kórházi alkalmazásának kiterjesztését. Ez azt jelenti, hogy nemcsak a nagyon súlyos állapotban lévő betegeknek adhatják, hanem valamennyi, kórházban ápolt Covid-19-es páciensnek is.

Stephen Hahn, az FDA vezetője a hétvégén a brit Financial Times című lapnak adott interjújában közölte: a felügyelet sürgősségi eljárással - az oltóanyag kifejlesztésének már a harmadik szakaszában - engedélyezheti a koronavírus elleni vakcina forgalmazását. Hahn hangsúlyozta: a döntést szigorúan tudományos alapon, esetleges politikai nyomásgyakorlástól mentesen hozzák meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.