Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2018. November 07. 05:01, szerda | Belföld
Forrás: mti - fotó: MTI archívum

A Duna minimális vízállásánál is hűteni lehet a paksi atomerőművet

A Duna minimális vízállásánál is hűteni lehet a paksi atomerőművet

A Dunán még minimális vízhozamnál is kellő mennyiségű víz érkezik, és a minimális vízszint körüli állapotnál is elég tartalék áll rendelkezésre ahhoz, hogy a paksi atomerőművet hűteni lehessen

- mondta Aszódi Attila, az atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár kedden Budapesten, a Portfolio Energy Investment Forum 2018 elnevezésű konferencián.

Hozzátette: az eredeti terveknek megfelelően, a két új blokk szivattyútelepét a jelenleginél csaknem két méterrel mélyebbre telepítik majd, ami további tartalék ahhoz, hogy az erőmű biztonsággal hozzáférjen a hűtéshez szükséges vízhez.

A beruházás környezetvédelmi engedélye a jogszabályokkal összhangban rögzíti a Duna hőmérsékletével, illetve az atomerőmű által okozott hőterheléssel kapcsolatos feltételeket, amelyeket be kell tartani az új blokkok tervezése és üzemeltetése során - hangsúlyozta Aszódi Attila.

Az államtitkár előadásában kitért arra, hogy az Európai Unió Bíróságának határozata szerint az Egyesült Királyság támogatást nyújthat a Hinkley Point C atomerőmű építéséhez, ezzel a testület jóváhagyta az Európai Bizottság korábbi határozatát, és elutasította Ausztria keresetét.

Aszódi Attila kiemelte: az európai bíróság szerint atomerőművet építeni olyan beruházás, amely az európai villamosenergia-infrastruktúrát fejleszti, és javítja az ellátás biztonságát, így fontos közös cél. A testület kimondta, hogy a tagállamoknak joguk van a különböző energiaforrások közül választani, erről maguk dönthetnek. A bíróság azt is megállapította, mivel az atomerőművek folyamatosan képesek áramot termelni, így nem válthatók ki az időjárásfüggő megújuló bázisú erőművekkel - tette hozzá.

A Paks II. beruházásra megadott európai bizottsági jóváhagyást szintén megtámadta Ausztria az Európai Bíróságon. Az államtitkár szerint a brit és a magyar helyzet nagyon hasonló, ezért bízik abban, hogy a bíróság a paksi erőmű esetében is európai bizottsági döntés mellett foglal állást.

Aszódi Attila elmondása szerint az eljárás nem késlelteti a beruházást. Paks II. a jogerős környezetvédelmi, valamint a telephelyengedélyt már megkapta. Dolgoznak a létesítési engedélykérelem összeállításán, amely a legbonyolultabb engedélykérelem a magyarországi atomenergia történetében - emelte ki.

A telephelyen meg kell építeni a beruházás megvalósításához szükséges kiszolgáló létesítményeket, ezek közül két irodaépület építési engedélyét már megkapták.

Folyik egy transzformátorállomás építése és a telephely előkészítése is - ismertette az államtitkár.

Címkék: atomerőmű, duna, paks

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére